Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
Twój koszyk (0.00 zł)
szukaj

Olej Kokosowy 900ml do pieczenia, smażenia Bezzapachowy

18.90

Dostępny
Do koszyka

Pomoc on-line

potrzebujesz pomocy przy wyborze?

Zadzwoń! Pomożemy!

Tel: 058 625 02 29,    609 609 444
e-mail: biuro@feminafit.pl    gg: 5370499

Olej kokosowy rafinowany VIVIO 900ml do pieczenia, smażenia Bezzapachowy

 

Opis produktu

Olej kokosowy jest otrzymywany w wyniku tłoczenia i rozgrzewania miąższu owoców palmy kokosowej. Posiada naturalną, białą barwę, a w temperaturze powyżej 25°C przypomina ścięty tłuszcz. Posiada charakterystyczny, kokosowy zapach. Jest bardzo trwały i odporny na wysoką temperaturę. Dzięki temu można go przechowywać niemal w każdych warunkach.

Olej kokosowy ma wiele zastosowań w kosmetyce, ale na największą skalę jest wykorzystywany w kuchni, gdzie zastępuje wiele tradycyjnych, niezdrowych tłuszczów.

Olej kokosowy nie zawiera utleniaczy, dzięki czemu jest o wiele zdrowszy od popularnych olejów, stosowanych w kuchni. Olej kokosowy jest olejem nieschnącym i po otwarciu, należy go zużyć w ciągu roku.

Stosowanie

Olej kokosowy - do smarowania i smażenia

  • Olej kokosowy, jako środek spożywczy jest stosowany m.in. do smarowania pieczywa. Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła, lub margaryny i do smażenia. W wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu do oleju rzepakowego, nie pali się i nie jełczeje. 

W kosmetyce

  • Olej może być stosowany na skórę całego ciała, a także jako maseczka lub serum na włosy.

Kilka interesujących faktów, których możesz nie wiedzieć o oleju kokosowym

Zawiera tak zwane trójglicerydy o średniej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych (MCT) które są metabolizowane w zupełnie inny sposób niż reszta kwasów tłuszczowych. Przechodzą bezpośrednio do wątroby z przewodu pokarmowego, gdzie są używane jako szybko przyswajalne źródła energii, albo są zmieniane w tak zwane związki ketonowe, które mogą mieć lecznicze działanie na system nerwowy, przy takich chorobach jak padaczka i choroba Alzheimera. Wytworzone w tym procesie ciała ketonowe mogą mieć efekt zmniejszenia apetytu. Zwiększają spalanie tłuszczu w rezultacie powodując utratę wagi. Badanie przeprowadzone u 40 kobiet z otyłością brzuszną pokazało,że dodanie do codziennej diety 30 ml oleju kokosowego prowadzi do znacznego zmniejszenia zarówno BMI jak i obwodu talii w okresie 12 tygodni. Kolejne badanie przeprowadzono na 20 otyłych mężczyznach, przy spożywaniu 30 ml oleju kokosowego dziennie można było zauważyć zmniejszenie obwodu w pasie do 2,86 cm po 4 tygodniach. Jeżeli te wyniki nie robią na Tobie wrażenia to powiemy Ci, że trakcie trwania badań te osoby nie ćwiczyły i nie były na diecie odchudzającej.

Olej kokosowy wydaje się być szczególnie skuteczny w redukcji tkanki tłuszczowej, która odkłada się w jamie brzusznej oraz wokół narządów wewnętrznych.Jest to tzw. tkanka tłuszczowa wisceralna, która w sposób ewidentny sprzyja rozwojowi zespołu metabolicznego i drastycznie zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym.Tkanka tłuszczowa trzewna jest bardziej aktywna metabolicznie niż tkanka podskórna, wytwarza duże ilości adipokin(adiponektyna, IL-6, TNFa, PAI-1, wisfatyna i rezystyna) Niektóre z nich, po osiągnięciu wysokiego stężenia zaczynają stymulować rozwój blaszki miażdżycowej, zaburzają działanie insuliny doprowadzając do insulinooporności, przyczyniają się do postępującej deregulacji gospodarki hormonalnej i energetycznej organizmu.

Stosowany zewnętrznie olej kokosowy widocznie poprawia wilgotność skóry i wzmacnia barierę lipidową skóry .Potrafi zablokować około 20% promieni ultrafioletowych słońca. Wygładza zmarszczki oraz łagodzi otarcia skóry (od pieluchy) u dziecka

Sprawdzi się jako balsam do ust i odżywka do włosów. Po zmieszaniu oleju kokosowego z solą himalajską powstanie peeling do twarzy, zaś mieszając go z cukrem otrzymasz peeling do ciała .



Zobacz również

ZAPRENUMERUJ NASZ NEWSLETTER
ZAPISZ