Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
szukaj

CZARNUSZKA Nasiona 200g

11.90

Złóż zamówienie i opłać do godz. 12:00, a zamówienie zostanie wysłane tego samego dnia roboczego.

Dostawa już od 9,90 zł
Kliknij i sprawdź szczegóły dostawy
+
-
Dodaj do koszyka
Zapytaj o ten produkt Napisz do nas

Zamów przez telefon

Masz pytania? Skontaktu się z nami.

609 609 444

Możliwość realizacji zamówień przez telefon

CZARNUSZKA 200g



O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało. Była stosowana głównie jako przyprawa w piekarnictwie. Obecnie roślina ta przeżywa swój renesans. Nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”. Przyprawę stanowią czarne nasionka mające charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący, a także swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ją uprażyć.

Czarnuszki używa się w postaci całych ziarenek, utłuczonych w moździerzu lub zmielonych w młynku do kawy. Stosowana jest w kuchni jako przyprawa, gdyż zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego, nie drażni przewodu pokarmowego, ani nie zakwasza organizmu. Całe lub zmielone ziarenka świetnie sprawdzają się do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), zup, sałatek, kanapek, bigosu i innych duszonych warzyw, a także przy wyrobie domowego sera czy przy kiszeniu warzyw.

Nasiona czarnuszki zawierają różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne), fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy i saponiny, białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany, a także alkaloidy, olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon oraz witaminy A, E, F, B1, B3.

Sposób użycia i zastosowanie:

Jako przyprawa zastępuje pieprz.
Jako napar: czarnuszkę parzy się jak herbatę, tzn. należy zalać wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek, parzyć ok. 20 minut i odcedzić. Taki napar można osłodzić miodem i pić 1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie. Stosować zewnętrznie do przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów.
Nalewka: pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień, po czym przefiltrować przez watę. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku zakażeń o charakterze grzybiczym (np. candida) nalewka na bazie alkoholu jest bardziej skuteczna niż napar.

Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić od światła i obcych zapachów. Temperatura minimalna 15°C.

Składniki:

100% nasiona czarnuszki.



Zobacz również

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach

Subskrybuj

Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

więcej zgoda