Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
Twój koszyk (0.00 zł)
szukaj

Jagody Goji 250g SUSZONE NA SŁOŃCU BEZ KONSERWANTÓW

15.90

Dostępny
Do koszyka

Pomoc on-line

potrzebujesz pomocy przy wyborze?

Zadzwoń! Pomożemy!

Tel: 058 625 02 29,    609 609 444
e-mail: biuro@feminafit.pl    gg: 5370499


SUSZONE JAGODY GOJI
Krzew Lycium Barbarum, z którego pochodzą jagody Goji, rośnie w Chinach. Jest to 
krzew o wysokości od 1-3m z łukowato opadającymi gałązkami, które pokryte są 
kolcami. Owoce goji od tysięcy lat są spożywane przez człowieka. Pierwsza 
wzmianka o jagodach goji pochodzi z chińskiej książki Ming Yi Bie Lu napisanej 
przez Tao Hong-jing około roku 500.

 

 

GOJI to jeden z bardziej wartościowych owoców. Jagody Goji zawierają następujące składniki pokarmowe

  • 18 aminokwasów w tym

  • Izoleucyna-aminokwas, składnik białek mięśniowych, niezbędna jest w okresie stresu, także w procesie wytwarzania hemoglobiny oraz wspomaga uwalnianie energii.

  • Tryptofan-aminokwas,jest niezbędny do powstawania hormonu tkankowego - serotoniny. Działa antydepresyjnie, poprawia nastrój i gwarantuje dobry sen. Poprawia działanie mózgu. Wpływa na odczuwanie sytości.

  • Jagody kolcowoju chińskiego zawierają ponadto specyficzny polisacharyd (Lycium Barbarum Polisaccharide), który wykazuje działanie protekcyjne oraz naprawia uszkodzone struktury DNA.

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, wspomagają pracę mózgu, poprawiając ogólne krążenie krwi i zaopatrywanie mózgu w tlen. Rozwój mózgu oraz układ odpornościowy znacznie zyskuje dzięki kwasom tłuszczowym

  • Witaminy: • witamina C ,witamina E, witaminy z grupy B-B1, B2, B6.

  • Karotenoidy: beta-karoten w ilości większej niż w marchwi • zeaksantyna stanowiąca prawie 80% karotenoidów zawartych w GOJI Imponująca ilość zeoksanyny - karotenoidu odpowiedzialnego za ochronę plamki żółtej siatkówki. Stężenie zeoksantyny w jagodach kolcowoju chińskiego jest czterdziestokrotnie wyższe, niż w uważanej za jej najbogatsze źródło żółtej kukurydzy Jest także skuteczna w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi Pozostałe karotenoidy to luteina,likopen, beta-kryptoksantyna, ksantofil.

  • Betaina Wspomaga odtruwanie wątroby, działa żółciopędnie, lipotropowo i ochronnie na miąższ wątroby. Efektywnie wspomaga detoksykację, czyli odtruwanie organizmu. Zalecana jest w terapii zatruć, zaburzeń w wydzielaniu i przepływie żółci, przy zakażeniach i stanach zapalnych wątroby. Zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby. Normalizuje odczyn soku żołądkowego, pobudza perystaltykę jelit, przyśpiesza trawienie pokarmu i wchłanianie mleczka pokarmowego z jelit do krwi.  Obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA.

  • Fizalina związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach).

  • Składniki mineralne: Żelazo, składnik hemoglobiny, biorący udział w transporcie tlenu w organizmie oraz mioglobiny występującej w mięśniach i przenoszącej tlen w komórce. Podaje się, że owoce Goji zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy. Wapń, wchodzi w skład kości, jest aktywatorem enzymów. Bierze udział w krzepnięciu krwi, skurczach mięśni szkieletowych i serca. Cynk bierze udział między innymi w procesie mineralizacji kości oraz regeneracji tkanek, kieruje kurczliwością mięśni. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Selen - zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego i odpowiada za ruchliwość plemników. U kobiet w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.

  • Flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających. Flawonoidy są związkami, które chronią organizm przed groźnym działaniem nadmiaru wolnych rodników, zapobiegają powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów, niekorzystnych przemian cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i innych chorób układu krążenia

  • Fitosterole: beta-sitosterol – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Cyceron - czynnik przeciwzapalny, który obniża poziom złego cholesterolu LDL, ale pomaga również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy.




Sposób użycia: ok. 70 sztuk dziennie dla osoby dorosłej, dla dzieci poniżej 10 roku 
życia ok. 35 sztuk dziennie. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych posiłków, jak 
np. zup, ryżu czy potraw warzywnych. Suszone owoce są wspaniałym dodatkiem do 
ciastek i batoników zbożowych oraz musli.


Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna 1440 kJ / 344 kcal 
Tłuszcz 7,16g 
Węglowodany 57,26g 
Błonnik 7,78g 
Białko 12,17g 


Przechowywać w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu. Chronić od 
promieni słonecznych.


Składniki: 100% suszone jagody Goji
Masa netto 250g





Zobacz również

ZAPRENUMERUJ NASZ NEWSLETTER
ZAPISZ