Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
szukaj

Quinoa - komosa ryżowa (biała) 1kg BOGATA W PEŁNOWARTOŚCIOWE BIAŁKO

19.90

Złóż zamówienie i opłać do godz. 12:00, a zamówienie zostanie wysłane tego samego dnia roboczego.

Dostawa już od 9,90 zł
Kliknij i sprawdź szczegóły dostawy
+
-
Dodaj do koszyka
Zapytaj o ten produkt Napisz do nas

Zamów przez telefon

Masz pytania? Skontaktu się z nami.

609 609 444

Możliwość realizacji zamówień przez telefon

QUINOA (komosa ryżowa)
(Chenopodium quinoa)

 

Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3 – 5 tysięcy lat. Była 

podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie 

zastępowała kukurydzę. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano 

uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. 

Współcześnie, ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce 

Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w 

Ameryce Północnej i w Europie.

 

QUINOA (komosa ryżowa)
(Chenopodium quinoa)
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat. Była 
podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie 
zastępowała kukurydzę. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano 
uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało. 
Współcześnie, ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce 
Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w 
Ameryce Północnej i w Europie.  Quinoa biała ma delikatny i lekko orzechowy smak. Jest coraz bardziej popularna na polskich stołach ze względu na walory smakowe i prozdrowotne.

 

Ziarno komosy ryżowej zawiera 48% skrobi, ok. 18% białek, 4-9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Komosa zawiera pełnowartościowe białko - jest go w niej prawie 20 proc. W komosie znajdują się wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy do syntezy białek ustrojowych, co w pokarmach roślinnych jest niezwykle rzadkie.Zawiera aminokwas histydynę, która bierze udział w syntezie białek, w tym – hemoglobiny. , budującą chrząstki lizynę, wzmacniającą odporność argininę, a także metioninę, która chroni komórki wątroby i wspomaga eliminację tkanki tłuszczowej. Lizyna jest charakterystyczna dla białka zwierzęcego. Jej występowanie w komosie sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Idealna dla wegetarian i wegan. Strawność tego białka jest bardzo wysoka, ugotowana komosa ryżowa charakteryzuje się strawnością na poziomie 90-92%. W komosie ryżowej znajdziemy wiele cennych witamin i pierwiastków – C, E, D, z grupy B, żelazo (quinoa zawiera go dwukrotnie więcej od innych zbóż), miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor. Komosa ryżowa ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe, gdyż zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dobrze wszystkim znane kwasy Omega 3 – zabójcę wolnych rodników, który jednocześnie naprawia i uzdrawia nasze neurony. Dodatkowo zawiera witaminę E, dzięki której kwasy tłuszczowe zachowują swoją stabilność nawet podczas procesu gotowania.

Bardzo niski indeks glikemiczny (IG 35) to sprawia, że energia uwalniana jest niezwykle powoli. Idealnie może wkomponowac się w dietę o niskim Ig i dietę DASH. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest bogata w przeciwutleniacze - kwercetynę, kempferol, kwas kumarowy i wanilinowy, stężenie tych substancji jest czasem wyższe niż w przypadku borówek amerykańskich. Komosa nie zawiera glutenu, jest więc doskonałą alternatywną dla pszenicy, ponieważ nie wywołuje uczuleń.Wartościowa opcja dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten Z powodzeniem może być spożywana przez dzieci i kobiety w ciąży. Komosa chroni przed cukrzycą i minimalizuje ryzyko zachorowania na schorzenia układu wieńcowego. Komosa ryżowa wzmacnia cały organizm (szczególnie nerki). Jest rekomendowana na dolegliwości migrenowe. Polecana w diecie dla osób z chorobami autoimunologicznymi a szczególnie dla osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, z miastenią i w chorobie Hashimoto.

Światowa Organizacja Zdrowia uznała, że w XXI wieku zastąpi ona pszenicę w naszej diecie. Według WHO komosa jest najlepiej zbilansowaną rośliną pod względem zawartości niezbędnych aminokwasów . Zawiera ogromną ilość lizyny, występującej w innych roślinach i warzywach w śladowych ilościach. Lizyna i witamina C są kluczem do drzwi, za którymi funkcjonuje zdrowy układ krążenia, wolny od miażdżycy - twierdził Linus Pauling. Zdaniem dwukrotnego laureata Nagrody Nobla tym dwóm składnikom zawdzięczamy naczynia krwionośne odporniejsze na osadzanie się niebezpiecznych złogów. Lizyna i witamina C mogą nie tylko utrudnić powstawanie złogów miażdżycowych ale nawet prowadzić do cofnięcia się tych zmian.

Lizyna to aminokwas egzogenny i należy go pozyskiwać z pożywienia, ponieważ organizm człowieka nie potrafi go produkować.

 

Sposób użycia: Produkt gotowy do spożycia po uprzednim przygotowaniu: 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić na 15 minut. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian.

 

Wartość odżywcza w 100g produktu**

Wartość energetyczna

1613kJ / 382kcal

Tłuszcz, w tym:

- kwasy tłuszczowe nasycone

6,1g

1,6g

Węglowodany, w tym:

- cukry

64g

0g

Białko

14g

Sól

0,01g

 

Składniki: 100% komosa ryżowa

 

Kraj pochodzenia*:Boliwia, Peru

 



Zobacz również

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach

Subskrybuj

Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

więcej zgoda