Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
szukaj

Herbatka Imbirowo-miodowa+ Vit C Cytryna

Herbatka imbirowo-miodowa 216gram
z cytryną - vit C

14.99

Niedostępny
Zapytaj o ten produkt Napisz do nas

Zamów przez telefon

Masz pytania? Skontaktu się z nami.

609 609 444

Możliwość realizacji zamówień przez telefon

 

 

 

Jak podaje "Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa" PWN z 2000 r., w lecznictwie stosowane jest kłącze imbiru - Zingiberis rhizoma oraz wyizolowany z niego olejek - Zingiberis oleum. Surowiec zawiera: do 3% olejku, żywicę, skrobię (ok. 20%), cukry oraz kwasy organiczne. Głównymi składnikami olejku są związki seskwiterpenowe nadające zapach: zingibern (do 50%) i zingiberol. Poza tym w olejku występują: cyneol, borneol, cytral, felandren, kamfen oraz aldehydy - gingerol (będącego źródłem ostrego, piekącego smaku), szogaol i zingeron.Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w ziołolecznictwie. Pierwsze zapiski o jego szczególnych właściwościach uzdrawiających pochodzą z Chin z 2700 r. p.n.e. Znany był on w starożytnych Indiach i Tybecie. Stosowano go przy dolegliwościach żolądkowo-jelitowych, bólach stawów, a także jako afrodyzjak.      

Z medycyny Dalekiego Wschodu przeniknął do Europy. O imbirze pisze w swoich dziełach wybitny lekarz grecki Dioscurides w I wieku naszej ery. W tym czasie przewożony był do Europy w postaci świeżych kłączy konserwowanych w syropie. Jego właściwości dostrzegali wielcy uczeni i medycy starożytności, m.in.: Galen i Pliniusz Starszy.                                

Medyczna szkoła w Salerno, słynna już w X wieku, uważana przez niektórych za pierwszy uniwersytet, nauczała, że aby być szczęśliwym i długo żyć, należy spożywać imbir. Mówiono: "Jedz imbir, a będziesz kochał i będziesz kochany jak w dniach swojej młodości".          

Zawsze podkreślano niezwykłe walory smakowe imbiru. Był on jednym z pierwszych tzw. "korzeni Wschodu". Cesarze rzymscy znani z niezwykle wybrednego podniebienia kazali sobie podawać na stół świeży imbir, przywożony w glinianych doniczkach.                            

Medycyna ludowa krajów Azji Wschodniej od wieków stosuje imbir jako naturalny .środek ułatwiający trawienie i łagodzący mdłości. Kłącza imbiru i wyizolowany z niego olejek pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działają rozkurczowo. Potwierdzono też wysoką skuteczność imbiru w łagodzeniu nudności, wymiotów(np. w czasie podróży). Najprawdopodobniej jest to efekt miejscowego działania imbiru na przewód pokarmowy. Imbir jest również niezawodnym przyjacielem osób cierpiących na migrenę. Jego regularne stosowanie może nie tylko zmniejszyć intensywność ataków migreny, ale także złagodzić często towarzyszące im nudności.

Spożywanie imbiru w postaci świeżej lub kandyzowanej, herbatek, wyciągów wodnych, nalewek łagodzi nudności i zawroty głowy, bóle stawowe, bóle mięśniowe, objawy przeziębienia i grypy, zmniejsza wzdęcia.

Skład:  imbir w postaci suchego wyciągu - instant oraz dodatki smakowe: miód i cukier trzcinowy



Zobacz również

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach

Subskrybuj

Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

więcej zgoda