Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
Twój koszyk (0.00 zł)
szukaj

GRANAT-EKSTRAKT 10:1 OMEGA 5 !!!


GRANAT-EKSTRAKT 10:1 KAPSUŁKI

  • działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników

  • aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień

  • stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, w efekcie czego następuje wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry

26.90

Dostępny
Do koszyka

Pomoc on-line

potrzebujesz pomocy przy wyborze?

Zadzwoń! Pomożemy!

Tel: 058 625 02 29,    609 609 444
e-mail: biuro@feminafit.pl    gg: 5370499

GRANAT-EKSTRAKT 10:1 KAPSUŁKI


Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. Z powodu dużej ilości nasion granat stał się symbolem płodności i siły rozrodu roślin.

Dziś wiadomo, że granat przedłuża życie, wzmacnia serce i podnosi doznania erotyczne. Owoc granatu zawiera dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika, kwasy organiczne oraz białko. To zdrowy, naturalny napój miłosny. Sok z granatów zwalcza skutecznie choroby serca i układu krążenia, obniża ciśnienie krwi, łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie, a także przeciwdziała procesom starzenia i powstawaniu nowotworów. Potwierdzono naukowo skuteczność działania soku z granatu przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Sok z granatu zawiera trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż ta sama ilość zielonej herbaty czy czerwonego wina.

Granat wyraźnie poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym u pacjentów z chorobą wieńcową i redukuje złogi oraz zwapnienia w tętnicy szyjnej. Ponadto sok z owoców granatu zmniejsza ciśnienie krwi, likwiduje zaburzenia erekcji, zapobiega procesom starzenia i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Dowiedziono też ochronne działanie granatu na płód. Picie soku z granatu przez kobietę ciężarną chroni płód przed uszkodzeniami mózgu. Kolejne badania potwierdziły wyraźne działanie wstrzymujące rozwój zmian nowotworowych prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi. Systematyczne stosowanie Granatu działa korzystnie przy astmie, problemach z trawieniem, wspomaga leczenie anginy, szkorbut. Świeże owoce zalecane są przy przeziębieniach, zwłaszcza przy gorączce.

Granat ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Sporządza się z niego soki, sałatki, galaretki. Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki. Używa się go także do produkcji wina i syropu. W krajach Środkowego Wschodu przygotowuje się sos, w którym granaty łączy się z orzechami. Garbniki zawarte w skórce granatu są surowcem przemysłowym w farmacji i garbarstwie, natomiast dzięki zawartym w korze granatowca alkaloidom owoc ma zastosowanie w weterynarii jako środek przeciwtasiemcowy.

Granat ma także zastosowanie przy wyrobie kosmetyków.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z owocu granatu:

  • działa antyoksydacyjnie, czyli chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;

  • aktywuje procesy regeneracji skóry i przyspiesza gojenie podrażnień;

  • stymuluje fibroblasty (komórki tkanki łącznej wytwarzające włókienka białkowe budujące tkankę, np. w skórze) do syntezy kolagenu i elastyny, w efekcie czego następuje wygładzenie zmarszczek, wzrost gęstości i elastyczności skóry;

  • nawilża, zwiększa elastyczność i jędrność skóry;

  • odżywia i rewitalizuje skórę zmęczoną i przedwcześnie starzejącą się;

  • działa delikatnie ściągająco i zmniejsza pory;

  • działa przeciwzapalnie, odkażająco i bakteriostatycznie;

  • wspomaga gojenie trądzikowych stanów zapalnych;

  • poprawia ukrwienie i koloryt skóry

Zgodnie z najnowszym stanem wiedzy naukowej czerwonawe owoce granatowca rzeczywiście pomagają zapobiec przedwczesnemu starzeniu. Odpowiadają za to przede wszystkim polifenole, chroniące przed nowotworami i chorobami układu sercowo-naczyniowego, łagodzące stany zapalne i spowalniające procesy starzenia.
Większość naukowców uważa, że przedwczesne starzenie spowodowane jest oksydacyjnymi uszkodzeniami komórek i ich genomów przez wolne rodniki.

Wolne rodniki to elementy cząsteczek, powstające m.in. w wyniku działania promieni UV czy dymu papierosowego. Polifenole wychwytując i wiążąc wolne rodniki, zapobiegają utlenianiu. Owoc granatu ma tu szczególne znaczenie, ponieważ posiada o wiele więcej polifenoli niż na przykład czerwone wino Polifenole wychwytując i wiążąc wolne rodniki, zapobiegają utlenianiu. Owoc granatu ma tu szczególne znaczenie, ponieważ posiada o wiele więcej polifenoli niż na przykład czerwone wino czy zielona herbata, które słyną ze swoich właściwości antyoksydacyjnych.

Do polifenoli zawartych w granacie należy między innymi rezweratrol. Amerykańscy naukowcy odkryli, że już niewielka dawka tej substancji zapobiega nowotworom, ma korzystny wpływ na serce i spowalnia procesy starzenia się komórek. W owocach granatu występują także duże ilości zaliczanych do barwników roślinnych flawonoidów, które – zdaniem naukowców – również chronią komórki przed wolnymi rodnikami.

Spożywanie granatów mobilizuje układ odpornościowy do ochrony organizmu przed utleniaczami. Dzięki właściwościom ochronnym polifenole zawarte w granatach przeciwdziałają wielu różnym chorobom kojarzonym z uszkodzeniami oksydacyjnymi, jak na przykład choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.

Granaty – skarbnica substancji czynnych

Owoce granatu są nie tylko środkiem odmładzającym, lecz mają również właściwości prozdrowotne i upiększające. Substancje czynne, jak witaminy.

Witaminy to ważne substancje organiczne, które są przyjmowane przeważnie wraz z pożywieniem. Witaminy C i E, potas, selen, miedź, cynk, beta-karoten, przeciwdziałają wolnym rodnikom i sprawiają, że włosy stają się błyszczące, a skóra piękna. Poza tym owoce granatu zawierają wiele, roślinnych estrogenów, do których zalicza się przede wszystkim tak zwany estron. Substancja ta jest podobna do żeńskich hormonów płciowych i pomaga na dolegliwości występujące podczas menopauzy i w przypadku zespołu napięcia przedmiesiączkowego. I jeszcze jedno – panuje też opinia, że owoc granatu jest afrodyzjakiem. Dzięki badaniom naukowym potwierdzono, że zawarte w granatach substancje czynne rzeczywiście mają pozytywny wpływ na potencję mężczyzn.

Jagody, przypominające kształtem i wielkością duże jabłka. Pokryte są twardą skórzastą łupiną barwy purpurowej, fioletowej, czasem brązowej albo białoczerwonawej, z kielichem pozostającym na wierzchołku, zawiera 400-700 tępograniastych nasion. MTN 19-21 g. Nasiona otoczone są osnówkami (arillus) o kolorze najczęściej czerwonym, ale również różowym i żółtym. Osnówki mają galaretowatą konsystencję i są niezwykle soczyste, stanowią część jadalną owocu. Z nich otrzymuje się syrop zwany grenadyną) Pierwsze wzmianki o hodowli granatowca znane są z sumeryjskich tabliczek glinianych, następnie wspominany jest on w Pięcioksięgu Mojżesza, gdyż w judaizmie miał duże znaczenie obrzędowe. Zakłada się, że uprawę granatowca w obrębie M. Śródziemnego rozpowszechnili Fenicjanie, jego łacińska nazwa Punica dowodzi, że uprawiano go w Kartaginie. Hipokrates zalecał sok przy bólach żołądka, a sproszkowaną okrywę nasienną przy dezynterii i do leczenia ran. W średniowieczu ponownie sprowadzony do Hiszpanii przez Arabów (od nazwy owocu pochodzi założone przez nich miasto Grenada).

Sztuka kulinarna – czerwonofioletowy sok z granatu (plamy z niego są bardzo trudne do usunięcia), słodki i cierpki zarazem, dobrze gasi pragnienie. Dodaje się go do napojów i deserów. Kwaśnym sokiem z dziko rosnących granatów można zastępować sok z cytryny (w przemyśle otrzymuje się z tego soku krystaliczny kwas cytrynawy) . Z owoców odmian słodkich produkuje się wina. W kuchni perskiej sok używany jest często do przyrządzania potraw, w kuchni indyjskiej wykorzystuje się także suszone nasiona (anardhan).

Wartość odżywcza: Granaty zawierają cukier (8-19% z tego 5-10% glukozy), białko, kwasy organiczne (głównie cytrynowy od 05-9%), żelazo, wapń, witaminę C.

Roślina lecznicza: W medycynie śródziemnomorskiej i azjatyckiej wykorzystywana jest kora jako środek przeciwrobaczy. Odwar z kory zawiera alkaloidy: peletierynę i izopeletryninę, które działają paraliżująco na tasiemce. Do tego samego celu medycyna chińska wykorzystuje korę z korzeni. W Azji odwar z kwiatów stosowany jest jako lek przeciwbiegunkowy. Owoc zapobiega przedwczesnemu starzeniu się. Polifenole, które zawiera, chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami oraz łagodzą stany zapalne.

Źródło: http://www.yaacool-uroda.pl/index.php?article=1966

wikipedia


 

 



Zobacz również

ZAPRENUMERUJ NASZ NEWSLETTER
ZAPISZ