Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
Twój koszyk (0.00 zł)
szukaj

Liść Oliwny MERIDIAN 60kaps 40%! Najmocniejszy!

 

Liść Oliwny – ekstrakt 6:1 

Oleae Folium 

 

48.00 36.99

Dostępny
Do koszyka

Pomoc on-line

potrzebujesz pomocy przy wyborze?

Zadzwoń! Pomożemy!

Tel: 058 625 02 29,    609 609 444
e-mail: biuro@feminafit.pl    gg: 5370499

                                                                                 


Liść Oliwny Oleae folium 40%

 


Oleae folium - Ekstrakt to sposób na uzupełnienie codziennej diety w składniki odżywcze pochodzenia naturalnego, a przede wszystkim w polifenole, które wykazują działanie antyoksydacyjne i wzmacniają ogólną odporność organizmu.

Oleuropeina i produkty jej hydrolizy takie jak: kwas eleonowy, aglikon oraz eleonoat wapnia – sól wyodrębniona z kwasu eleonowego – wszystkie te elementy działając synergicznie tworzą ogromną siłę w zwalczaniu organizmów patogennych.



Gwarantowana zawartość substancji czynnej-oleuropeiny 40%

Jest coś niezwykłego w liściu oliwnym. Otóż drzewo oliwne i jego liść to pierwsza roślina, o której wspomina Pismo Święte: „Gołębica wróciła do niego pod wieczór, trzymając w dzio bie zerwany świeży liść z drzewa oliwnego. I poznał Noe, że wody na ziemi opadły”. (Genesis 8 : 11). Znacznie później Objawienie Św. Jana wskazuje nam liść oliwny jako lek służący zdrowiu „całych narodów”: „Na środku ulicy jego i na obu brzegach rzeki drzewo żywota, rodzące dwanaście razy, wydające co miesiąc swój owoc, a liście drzewa służą do uzdrawiania na rodów”. Objawienie Św. Jana 22:2. W Nowym Testamencie ponownie pojawia się wizja drzewa życia z jego liśćmi o uzdrawiającej mocy: „Na obu brzegach potoku będą rosły różne drzewa owocowe; liść ich nie więdnie i owoc się nie wyczerpie; co miesiąc będą będą rodzić świeże owoce, gdyż woda dla nich płynie ze świątyni. Owoc ich jest na pokarm, a liście ich na le karstwo”. Księga Ezekiela 47:12. Starożytni Egipcjanie wykorzystywali wyciąg z liści oliwnych do mumifikowania ciał faraonów ponieważ wierzyli, że posiada on niebiańską moc. Późniejsza medycyna ludowa przez wieki stosowała liść oliwny jako środek przeciw gorączce. Pierwsza medyczna wzmianka o właściwościach leczniczych liścia oliwnego pochodzi z 1854 roku. W Żurnalu Farmaceutycznym Daniel Hanbury donosił o właściwościach wyciągu z liści oliwnych. Stał się on bardzo popularny w Anglii, w szczególności leczono nim chorych powracających z kolonii tropikalnych. Autor przypuszczał, iż kluczem uzdrawiającej mocy jest gorzka substancja produkowana przez drzewo oliwne. Jego domysły zostały potwierdzone dziesiątki lat później, kiedy to naukowcy wyodrębnili tę gorzką substancję nazywając ją oleuropeiną. Jak okazało się później, to ona odpowiedzialna jest za szczególną wytrzymałość i odporność drzewek oliwnych na szkodniki i bakterie. Prowadzono szereg prac badawczych nad wyciągiem z liścia oliwnego. W 1962 roku włoscy uczeni opublikowali wyniki wskazujące iż oleuropeina obniża ciśnienie krwi u zwierząt. Dalsze badania europejskie potwierdziły te wyniki. Duńscy naukowcy wyodrębnili aktywny składnik oleuropeiny – kwas eleonowy, który wykazywał silne właściwości antybakteryjne. Pod koniec lat 60-tych uczeni z Upjohn – dużej amerykańskiej firmy farmaceutycznej odkryli że kwas eleonowy powstrzymuje rozwój wirusów. Działał on w rzeczywistości na wszystkie testowane wirusy. Dalsze badania laboratoryjne z solami kwasu eleonowego wykazały jego dużą skuteczność przeciw bakteriom oraz pasożytom. Okazało się jednak że sole kwasu eleonowego łączą się z białkiem surowicy krwi czyniąc je nieaktywnymi. Tak też badania zmierzające do wyizolowania i opatentowania pojedynczego związku chemicznego zostały zarzucone. Substancje znajdujące się w liściu oliwnym działają synergicznie i komplementarnie – obecność jednych warunkuje i wspomaga działanie innych. W Europie badania wyciągu z liścia oliwnego prowadzi się nadal.

Drzewka oliwne są niezwykle wytrzymałe, odporne na choroby oraz szkodniki. Osiągają wiek nawet 3000 lat. Tę odporność zawdzięczają oleuropeinie, gorzkiej substancji znajdującej się głównie w ich liściach. Jest to najsilniejszy składnik aktywny w liściu oliwnym. Oleuropeina to gorzki monoterpen glikozydowy z grupy sekoirydoidów. Oleuropeina i produkty jej hydrolizy takie jak kwas eleonowy, aglikon, i eleonoat wapnia – sól wyodrębniona z kwasu eleonowego wszystkie te elementy działając synergicznie tworzą ogromną siłę w zwalczaniu organizmów patogennych. Oddziaływują one na zewnętrzną błonę komórkową intruzów rozpuszczając ją. Dzięki powstałemu uszkodzeniu, system immunologiczny jest już zdolny do unicestwienia patogennego mikroorganizmu.

 

Działanie:

  • Badania wykazały, że oluropeina – aktywny składnik liścia oliwnego wspiera  siły obronne organizmu

  • Wspomaga przy infekcjach drożdżami, grzybicy stóp i paznokci, swędzeniu w pachwinach, zakażeniach candida albicans oraz grzybicy owłosionej skóry głowy

  • Wykazują działanie antyoksydacyjne i wzmacniają ogólną odporność organizmu.

  • Ekstrakt z liścia oliwnego wspomaga walkę ze schorzeniami związanymi z ponad 120 patologicznym mikrobami, wirusami, bakteriami oraz innymi odpornymi na antybiotyki mikroorganizmami.



Oleae Folium – 40%

Ekstrakt to sposób na uzupełnienie codziennej diety w składniki odżywcze pochodzenia naturalnego, a przede wszystkim w polifenole (oleuropeinę)

Sposób użycia: 

1-2 kapsułki dziennie popić wodą. Zalecana dawka dzienna dostarcza 80mg lub 160mgpolifenoli Nie zaleca się stosowania przez matki karmiące oraz kobiety w ciąży.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej.Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. 

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci. 

Zawartość: 60 kapsułek


Źródło:

1. Andersen 0.M., Markham K.R. 2006: Flavonoids. Chemistry, Biochemistry and Application. CRC Press, Taylor&Francis Group, Boca Raton, London, New York

2. Aziz N.H. et al. 1998: Comparative antibacterial and antifungal effects of some phenolic compounds. Microbios._93, (374), 43-54

3. Briante R., Patumi M., Terenziani S., Bismuto E., Febbraio F., Nucci R.,2002: Olea europaea L. leaf extract and derivatives: antioxidant properties. J. Agrric. and Food Chem.M), (17), 4934-4940

4. Bruneton J., 1995: Pharmacognosy, Phytochemistry Medicinal Plants. Technique&Documentation-Lavoisier Paris. 478-489

5. Gariboldi P., Jommi G., Verotta L., 1986: Secoiridoids from Olea europaea. Phytochemistry, 25, 865-869

6. Gershwin F., Nestel P., Keen C.L. (ed), 2004: Handbook of Nutrition and Immunity, Humana Press Inc. Totowa, New Jersey, 187-212

7. Gonzales M., Zarzuelo A., Gamez M.J., Utrilla M.P., Jimenez J., Osuna I, 1992: Hypoglicemic activity of olive leaf. Planta Med. 5JL (6), 513-515

8. Hasler C.M. 2003: Functional Foods: benefits, concerns and challenges. J. Nutr. 132. 3772-3781

9. Heimler D., Pieroni A., Tattini M., Cimato A., 1992: Determination of flavonoids, flavonoid glycosides and biflavonoids in Olea europaea L leaves. Chromatographia, 33, (7-8), 369-373

10. Keville K., 1997: Olive, Olea europaea. The American Herb Association, 13, 3-4

11. Khayyal M.T., el-Ghazaly M.A., Abdallah D.M., Nassar N.N., Okpanyi S.N., Kreuter M.H., 2002: Blood pressure lowering effect of an olive leaf extract (Olea europaea) in L-NAME induced hypertension in rats. Arzneimittelforschung. 52, (11), 797-802

12. Kphlmunzer S., 1993: Farmakognozja. PZWL Warszawa

13. Lee-Huang S., Zhang L. et al., 2003: Anti-HIV activity of olive lef extract (OLE) and

modulation of host cell gene expresion by HIV-1 infection and OLE treatment. Biochem. and Bioph. Res. Commun. 307. (4),1029-1037

14. Liccardi G., D'Amato M., D'Amato G., 1996: Oleaceae pollinosis: a reviews. Immunol. Ill, (3), 210-217

Markin D., Duek L., Berdicevsky I. 2003: In vitro antimicrobial activity of olive leafs. Mycoses. 46, (3-4),132-136

16. Oleuropein Olive Leaf Extract.Roex Products, http://www.roex.com.

17. Olive Leaf active properties, Oleuropein and Eleonic Acid. Olivus TM New Products. http://www.olivetea.com

18. Peirce A., 1999: Practical Guide to Natural Medicines, Wiliam Morrow and Co New York.469-471

19. Pieroni A., Heimler D., Pieters L., van Poel B., Vlietinck A.J., 1996: In vitro anti-complementary activity of fiavonoids from olive (Olea europaea L.} leaves. Phannazie, 51. (4), 765-768

20. Pietta P.O., 2000: Fiavonoids as antioxidant. J. Nat. Prod. 63, (7), 1035-1042

21. Roberts A.J., O'Brien E.O., Subak-Sharpe G., 200: Nutraceuticals. The Complete Encyclopedia of Supplements, Herbs, Vitamins and Healing Foods. THE OFFICIAL AMERICAN NUTRACEUTICAL ASSOCIATION GUIDE. New York.

22. Savournin C., Baghdikian B., Elias r., Dargouth-Kesraoui F., Boukef k., Balansard G., 2001: Rapid high-performance liquid chromatography analysis for the quantitative determination of Oleuropein Olea europaea L. leaves. J. Agric. Food Chem., 49, 618-621

23. Sikorski Z. 2006: Chemia żywności. WNT Warszawa

24. Somova L. I., Shode P.O., Ramnana P., Nadar A., 2003: Antihypertensive, antiatherosclerotic ant antioxidant activity of triterpenoids isolated from Olea europea, subspecies africana leaves. J. Ethnoph. 84, (2-3), 299-305

25. Strzelecka H., Kowalski J. (red), 2000: Encyklopedia zielarstwa i ziotolecznictwa. PWN Warszawa

26. Swiderski F. (red.), 2003: Zywnosc wygodna i zywnosc funkcjonalna. WNT, Warszawa

27. Tassou C.C., Nychas G.J.E., Board R.G. 1991: Effect of phenolic compounds and Oleuropein on the germination of Bacillus cereus T. spores.Biotechn. Appl. Bioch. 13. 231-237

28. Tavoularis k., Papadaki A., Manios V. 1995: Effect of volatile substances released from olive tree leave compost on the vegetative growth of Rhizoctonia solani and fusarium Oxysporum F. Sp. Lycopersici. ISHS Acta hortculturale 382: IV Internationale Symposium on soil and substrate Infestation and Disinfestation.. Vanachter A. Leuven

29. The Commision E Monographs 1 (ed), 1997-2006: Plants and related materials used in dietary suplement and natural cosmetic. American Botanic Counsil Austin

30. Ustawa o bezpieczeiistwie zywnosci i zywienia z dnia 25 sierpnia 2006. (Dz. U. Nr 171 z dnia 27 wrzesnia 2006)

31. Visioli F., Gali C., 1994: Oleuropein protects low density lipoprotein from oxydation. Life Sci.55, 1965-1971LD

32. Walker M., 1997: Olive Leaf Tea. Kensington Publ. Corp.,New York

33. Zarzuello A., Duarte L, Jimenez J., Gonzales M., Utrilla M.P., 1991: Vasodilator effect of olive leaf. Planta Med. 57, (5), 417-419




Zobacz również

ZAPRENUMERUJ NASZ NEWSLETTER
ZAPISZ