9.90 zł
Skład:
100% Jagody inkaskie (Physalis peruviana)*
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objete certyfikatem kontroli
Informacja alergiczna: śladowe ilości orzechów.
Jagoda inkaska – znana także jako miechunka peruwiańska, rodzynka brazylijska czy wiśnia peruwiańska owoc, od tysięcy lat jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne w kulturach południowoamerykańskich. Tubylcy wierzą że miechunka jest uprawnym reliktem wymarłej cywilizacji Inków. Pochodzi z Ameryki Południowej (Boliwia, Peru, Kolumbia i Ekwador), ale rozprzestrzenił się w wielu innych regionach świata: Australia i Nowa Zelandia, Wyspy Brytyjskie, Hawaje, Karaiby, Wyspy Galapagos, a także w wielu regionach Afryki, Azji i Polinezji – uprawiany także w Polsce. Owoce dorastają w charakterystycznych mieszkach i charakteryzują się unikalnym słodko-cierpkim smakiem. Zarówno wysuszona jak i świeża Jagoda inkaska jest pyszną i odżywczą przekąską, która można dodać do koktajlu owocowego lub kompozycji suszonych owoców jako intensywną nutkę smakową. Wysuszone owoce Jagody inkaskiej po wysuszeniu są w smaku podobne do rodzynek z winogron. Są mniej słodkie, jednak przed ususzeniem można je zalać wrzącym syropem (szklanka cukru na szklankę wody) i gotować w nim przez 5—10 minut. Jagoda inkaska może być spożywana także na surowo.