Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
Twój koszyk (0.00 zł)
szukaj

Tryptoino Forte - Duża Dawka L-tryptofan stres, brak motywacji

50.00 37.98

Dostępny
Do koszyka

Pomoc on-line

potrzebujesz pomocy przy wyborze?

Zadzwoń! Pomożemy!

Tel: 058 625 02 29,    609 609 444
e-mail: biuro@feminafit.pl    gg: 5370499

SUPLEMENT DIETY

Suplement diety Tryptoino Forte jest przeznaczony dla osób walczących ze stresem. Tryptofan zawarty w suplemencie diety jest niezbędnym aminokwasem, wchodzącym w skład białek. W wyniku jego przemian powstaje serotonina. Suplement diety wzbogacono o inozytol i witaminę B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych. Reguluje aktywność hormonalną oraz zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia.

Substancje o działaniu odżywczym i/lub fizjologicznym
Zalecana porcja dzienna (1-2 kapsułki) zawiera:

L-tryptofan 250 - 500 mg -
Inozytol 250 - 500 mg -
Witamina B6 0,7 - 1,4 mg 50 - 100%*
*RWS Referencyjna Wartość Spożycia

Składniki:
L-tryptofan, inozytol, kapsułka (żelatyna, woda, barwnik – E 171), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), maltodekstryna, substancja przeciwzbrylająca – E 470b.

Sposób użycia:
1–2 kapsułki dziennie 30 minut przed posiłkiem, popijając płynem.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym w temperaturze pokojowej. Nie zaleca się kobietom w ciąży i w okresie karmienia. Ważne jest stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia. Suplement diety nie zastępuje zrównoważonego sposobu żywienia i zdrowego trybu życia.

Producent:
AMC PHARMA LIMITED
2 Boatyard Apt
30 Ferry Street
London
E14 3DT
United Kingdom

Opakowanie:
60 kapsułek

 

Kto potrzebuje suplementacji z L-tryptofanu?

Może państwo już słyszeli o tym, że tryptofan to składnik, który powoduje senność, tj. po spożyciu dużej porcji świątecznego indyka. W rzeczywistości, tryptofan jest aminokwasem, odgrywającym różnorodne funkcje w naszym organizmie. Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym, jednym z dziewięciu w tej grupie. To oznacza, że organizm człowieka, musi go otrzymywać wraz z pożywieniem, ponieważ nie jest w stanie samodzielnie, syntetyzować tego związku.

Dlaczego potrzebujemy tryptofanu?

Tryptofan spełnia wiele różnych zadań w organizmie. Jakkolwiek, najbardziej znaczącą rolę, jaką się jemu przypisuje, to bycie związkiem wyjściowy do biosyntezy, co najmniej dwóch rodzajów hormonów tj. melatoniny i serotoniny. Melatonina to hormon, który działa w naszym mózgu. Uważa się, że jest odpowiedzialna za regulację cyklów snu i czuwania, cykl zwany również rytmem okołodobowym. Melatonina jest wytwarzana przez szyszynkę, mały gruczoł znajdujący się w mózgu. Szyszynka zaczyna wydzielać melatoninę w momencie zmniejszania się natężenia światła słonecznego, co ma miejsce pod koniec dnia. Melatonina odgrywa również rolę, jak jeden z ważnych przeciwutleniaczy.

Serotonina jest szczególnie ważna, ponieważ zachowuje się jako hormon regulujący aktywność wielu innych związków, występujących w mózgu. Kontrola obejmuje ruchy mięśni, aktywność umysłową, stan świadomości oraz umożliwia zaśnięcie. Bez odpowiedniej ilości tryptofanu z naszej diecie, aktywność zarówno serotoniny, jak i melatoniny, ulega obniżeniu, co może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, włącznie z problemem ze snem.

Kto może skorzystać z suplementacji tryptofanem?

Najlepszym sposobem dostarczenia tryptofanu są pełne, nieprzetworzone artykuły spożywcze, a nie wyizolowana suplementacja. Jakkolwiek, w określonych okolicznościach, niektóre osoby mogą skorzystać z suplementacji tryptofanem. Tego rodzaju suplementacja jest często zalecana osobom cierpiącym na bezsenność, depresję i inne problemy związane z funkcjonowaniem mózgu, jak również problemy z trawieniem i wchłanianiem pożywienia, zespołem napięcia przedmiesiączkowego (ZNPM), migrenami itp

 

Murray, Michael and Joseph Pizzorno. The Encyclopedia of healing Foods. New York: Atria Books, 2005

 



Zobacz również

ZAPRENUMERUJ NASZ NEWSLETTER
ZAPISZ