15.90 zł
SUSZONE
JAGODY GOJI
Krzew
Lycium Barbarum, z którego pochodzą jagody Goji, rośnie w Chinach.
Jest to
krzew o wysokości od 1-3m z łukowato opadającymi
gałązkami, które pokryte są
kolcami. Owoce goji od
tysięcy lat są spożywane przez człowieka. Pierwsza
wzmianka
o jagodach goji pochodzi z chińskiej książki Ming Yi Bie Lu
napisanej
przez Tao Hong-jing około roku 500.
GOJI to jeden z bardziej wartościowych owoców. Jagody Goji zawierają następujące składniki pokarmowe
18 aminokwasów w tym
Izoleucyna-aminokwas, składnik białek mięśniowych, niezbędna jest w okresie stresu, także w procesie wytwarzania hemoglobiny oraz wspomaga uwalnianie energii.
Tryptofan-aminokwas,jest niezbędny do powstawania hormonu tkankowego - serotoniny. Działa antydepresyjnie, poprawia nastrój i gwarantuje dobry sen. Poprawia działanie mózgu. Wpływa na odczuwanie sytości.
Jagody kolcowoju chińskiego zawierają ponadto specyficzny polisacharyd (Lycium Barbarum Polisaccharide), który wykazuje działanie protekcyjne oraz naprawia uszkodzone struktury DNA.
Nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za produkcję hormonów, wspomagają pracę mózgu, poprawiając ogólne krążenie krwi i zaopatrywanie mózgu w tlen. Rozwój mózgu oraz układ odpornościowy znacznie zyskuje dzięki kwasom tłuszczowym
Witaminy: • witamina C ,witamina E, witaminy z grupy B-B1, B2, B6.
Karotenoidy: beta-karoten w ilości większej niż w marchwi • zeaksantyna stanowiąca prawie 80% karotenoidów zawartych w GOJI Imponująca ilość zeoksanyny - karotenoidu odpowiedzialnego za ochronę plamki żółtej siatkówki. Stężenie zeoksantyny w jagodach kolcowoju chińskiego jest czterdziestokrotnie wyższe, niż w uważanej za jej najbogatsze źródło żółtej kukurydzy Jest także skuteczna w procesach odtruwania wątroby, nawet przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi Pozostałe karotenoidy to luteina,likopen, beta-kryptoksantyna, ksantofil.
Betaina Wspomaga odtruwanie wątroby, działa żółciopędnie, lipotropowo i ochronnie na miąższ wątroby. Efektywnie wspomaga detoksykację, czyli odtruwanie organizmu. Zalecana jest w terapii zatruć, zaburzeń w wydzielaniu i przepływie żółci, przy zakażeniach i stanach zapalnych wątroby. Zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby. Normalizuje odczyn soku żołądkowego, pobudza perystaltykę jelit, przyśpiesza trawienie pokarmu i wchłanianie mleczka pokarmowego z jelit do krwi. Obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA.
Fizalina związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach).
Składniki mineralne: Żelazo, składnik hemoglobiny, biorący udział w transporcie tlenu w organizmie oraz mioglobiny występującej w mięśniach i przenoszącej tlen w komórce. Podaje się, że owoce Goji zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy. Wapń, wchodzi w skład kości, jest aktywatorem enzymów. Bierze udział w krzepnięciu krwi, skurczach mięśni szkieletowych i serca. Cynk bierze udział między innymi w procesie mineralizacji kości oraz regeneracji tkanek, kieruje kurczliwością mięśni. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Selen - zabezpiecza komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odgrywa niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu męskiego układu rozrodczego i odpowiada za ruchliwość plemników. U kobiet w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca.
Flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających. Flawonoidy są związkami, które chronią organizm przed groźnym działaniem nadmiaru wolnych rodników, zapobiegają powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów, niekorzystnych przemian cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca i innych chorób układu krążenia
Fitosterole: beta-sitosterol – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Cyceron - czynnik przeciwzapalny, który obniża poziom złego cholesterolu LDL, ale pomaga również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy.
Sposób
użycia:
ok. 70 sztuk dziennie dla osoby dorosłej, dla dzieci poniżej 10
roku
życia ok. 35 sztuk dziennie. Mogą być dodatkiem do
napojów i różnych posiłków, jak
np. zup, ryżu czy
potraw warzywnych. Suszone owoce są wspaniałym dodatkiem
do
ciastek i batoników zbożowych oraz musli.
Wartość
odżywcza w 100 g produktu
Wartość
energetyczna 1440 kJ / 344 kcal
Tłuszcz 7,16g
Węglowodany
57,26g
Błonnik 7,78g
Białko 12,17g
Przechowywać
w szczelnie zamkniętym, oryginalnym opakowaniu. Chronić
od
promieni słonecznych.
Składniki:
100% suszone jagody Goji
Masa netto 250g