Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
Twój koszyk (0.00 zł)
szukaj

Yerba Mate Feminafit Silueta CBS 500g-Mocno odchudzająca z Algami+GRATIS


 

35.00 24.99

Dostępny
Do koszyka

Pomoc on-line

potrzebujesz pomocy przy wyborze?

Zadzwoń! Pomożemy!

Tel: 058 625 02 29,    609 609 444
e-mail: biuro@feminafit.pl    gg: 5370499


Niekwestionowana Królowa Odchudzania - CBS Silueta Dr. Alberto Cormillot'a.

 

 

     

CBS © Silueta to wyjątkowa mieszanka delikatnej w smaku Yerba Mate Con Palo , dzikiej róży, mięty, kopru włoskiego, boldo, cedronu oraz morskich alg przyśpieszających przemianę materii.Ta kombinacja wzbogacona jest odrobiną zielonego jabłka aby uzyskać przyjemny soczysty smak i zapach.

Jest to niezwykle skuteczna mieszanka odchudzająca stworzona przez Dr. Alberto Cormillot'a.Dr. Cormillot to znany argentyński lekarz z ponad czterdziestoletnim doświadczeniem w leczeniu otyłości. Jest twórcą Argentyńskiego Instytutu Żywności i Żywienia. Napisał ponad 40 książek o tematyce zdrowego odżywiania i odchudzania, które stały się bestsellerami.

 


 



Silueta CBS została stworzona specjalnie dla osób , które potrzebują wsparcia w odchudzaniu i poprawie przemiany materii.

Pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu, zmniejsza skłonność do obrzęków i zatrzymywania wody. W skuteczny sposób walczy z cellulitem i nadmiernie odkładającą się tkanka tłuszczową.Chroni komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

 



CBS © Silueta zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na witaminy B2, B5, B6, B9, B12 oraz aż 74% na witaminę B1. Zawiera 20% dziennego zapotrzebowania na cynk.


Właściwości ziół zastosowanych w mieszance CBS © Silueta:

 

  • Yerba Mate Con Palo przyspiesza tempo termogenezy czyli spalania tłuszczu zapasowego oraz likwiduje dyskomfort jakim jest np. uczucie głodu, silne łaknienie towarzyszące odchudzaniu i dietom niskokalorycznym
  • Dzika Róża – poprawia procesy enzymatyczne a dzięki obecności flawonoidów działa także żółciopędnie i rozkurczowo. Dzika róża pomaga również przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach, w chorobie wrzodowej żołądka, dwunastnicy, chorobach zakaźnych.
  • Koper włoski ( Fenkuł włoski)– działa antyoksydacyjnie, zapobiega wzdęciom oraz znosi nadmierną fermentację w jelitach. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Hamuje również rozwój grzybów .
  • Algi Morskie(Fucus vesciculosus) - pobudzają procesy kataboliczne i zapobiegają otyłości. Odtruwają i oczyszczają organizm z toksyn.
  • Cedron (Werbena cytrynowa) - Ma działanie relaksujące, uspokajające, antydepresyjne . Wzmacnia układ nerwowy i uspokaja psychikę. Daje poczucie odprężenia przez redukcję depresji i stresu . Poprawia przemianę materii i odświeża oddech. Łagodzi migreny i nerwobóle. Bardzo popularne zioło w Ameryce Płd. nadaje mieszance delikatny cytrynowy aromat.
  • Mięta -ułatwia trawienie oraz pobudza wytwarzanie żółci w wątrobie. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych. Przywracają prawidłowe ruchy perystaltyczne co umożliwia prawidłowy pasaż treści jelitowej.
  • Boldo - zioło zwane „Wielkim obrońcą wątroby” . Często stosowane w przewlekłych zaparciach nawykowych.

 

Teraz w nowym opakowaniu!

 

Przygotowanie Yerba Mate

 

 

1. Matero – naczynka wykonanego z owocu Calabazy lub drewnianego naczynka np. z Algarrobo czy Santo Palo. Każde nowe naczynie czy to z tykwy czy z drewna wymaga curado czyli przygotowania przed pierwszym zalaniem. Naczynko drewniane smaruje się wewnątrz prawdziwym masłem i odstawia na 3 dni. W pierwszych tygodniach użytkowania należy zostawiać na noc w naczyniu fusy yerba mate. Curado Calabazy przygotowujemy w zgoła inny sposób. Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temeperaturze 75 st.C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu i tak zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu). Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.

2. Bombilli – tradycyjnej rurki do picia Yerba Mate. Wykonana jest z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej. Bombille posiadają sitka, które filtrują i przepuszczają tylko napar. Niejednokrotnie przy ustniku bombilli jest pięknie zdobiony pierścień chłodzący.

Przygotowanie mate w sposób tradycyjny z tykwą

  • Wsyp 1/2 do 3/4 Yerba Mate do tykwy.
  • Przykryj tykwę dłonią i potrząśnij delikatnie w górę i w dół. Następnie delikatnie przechyl tykwę tak by susz ułożył się po jednej stronie naczynia.
  • Bombillę wkładaj do części tykwy w której nie ma yerba mate. Nie mieszamy bombillą naparu.
  • Dolewaj ciepłej wody (75 st. C) do górnej części tykwy. Yerba mate zalewamy do momentu, kiedy utrzymuje swój smak, czyli ok 6, 7 razy.

Przygotowanie yerba mate na zimno – terere

Do yerba mate na zimno musimy użyć bardzo zimnej wody – im zimniejsza, tym lepiej. Dobrze zrobiona terere jest tym smaczniejsza, czym woda jest zimniejsza. Do naczynka wsypujemy susz do 3/4 objętości, dokładamy cytrynę i wlewamy odrobinę soku owocowego. Tak przygotowana podczas upałów yerba, skutecznie gasi pragnienie i uzupełnia nasze organizmy w mikroelementy.

Terere przyjmuje różną postać w kilku regionach Ameryki Południowej. W Argentynie i Paragwaju popularne jest terere z sokiem cytrynowym i pomarańczowym, w Brazylii najczęściej dodaję się soku brzoskwiniowego. Paragwajczycy często mieszają zalaną zimną wodą mate z ziołami, traktując picie takiej mieszanki jako profilaktykę przed bólem żołądka czy głowy. W Paragwaju niejednokrotnie o terere z sokiem owocowym mówi się “terere ruso”- nazwa ta zaistniała wśród Paragwajczyków wraz z przybyłymi na początku XX wieku słowiańskimi emigrantami, którzy mate popijali właśnie z sokiem.

Terere to typowy napój w Paragwaju. Jest popularny zarówno wśród ludzi młodych i starszych. Częstym widokiem na ulicach miast są studenci idący na uczelnie z guampą (naczynie do terere – najczęściej wykoname z bawolego rogu) i termosem na ramieniu, pełnym wody z lodem. Latem w Paragwaju średnia temperatura dnia ok. 45 st. C. W środowisku osób pracujących istnieje tzw. “terere break” zastępująca tak popularną w Europie przerwę na kawę. Picie terere w pracy to nie tylko ugaszenie pragnienia, akt picia terere to jednocześnie poznawanie nowych ludzi, podtrzymywanie kontaktów z partnerem oraz medytacja nad kończącym się dniem.

Przygotowywanie naczynek do yerba mate

Naczynia z tykiew są wykonywane z owoców Calabazy i wymagają odpowiedniego przygotowania. W środku naczynia na ściankach, znajdują się pestki oraz resztki wysuszonego miąższu tykwy, który trzeba usunąć. Dlatego wykonujemy tradycyjny i pożyteczny zabieg zwany Currado.

Currado Calabazy

1. Wykorzystujemy fusy po yerba mate,
2. Wsypujemy fusy do tykwy, tak by wypełniły naczynko w 3/4 jego objętości,
3. Zalewamy ciepłą wodą o temperaturze ok. 75 st. C,
4. Zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu).,
5. Wypłukujemy fusy strumieniem zimnej wody,
6. Wyskrobujemy wnętrze tykwy tak by nie pozostały w nim resztki owocu i pestek,
7. Wsypujemy susz yerba mate do 3/4 objętości naczynka,
8. Zalewamy wodą o temperaturze 75 st. C. i zostawiamy na 24 godziny, tak by nasiąkło esencją yerba mate,
9. Gotowe.

Należy zostawiać fusy na noc w tykwie i wyrzucać je przed ponownym napełnieniem świeżym suszem.

Currado naczyń drewnianych Algarrobo

Wszystkie posiadane przez nasz sklep drewniane naczynia wykonane z Algarrobo i drewna cytrynowego nie wymagają specjalnego curado. W przypadku tych naczyń należy pozostawić je na kilka godzin zalane ciepłą wodą. Naczynka drewniane powinny być często utrzymywane w wilgoci.

Currado Palo Santo

1. Naczynko należy wypłukać wodą,
2. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia,
3. Wysmarować wnętrze Palo Santo masłem lub oliwą,
4. Pozostawić tłuszcz we wnętrzu naczynka na dwie doby,
5. Wypłukać naczynko z pozostałości tłuszczu i przygotować w nim Yerba Mate.

 





Zobacz również

ZAPRENUMERUJ NASZ NEWSLETTER
ZAPISZ