Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
szukaj

Yerba mate Campesino Adelgazante 500g Szybsza Przemiana Materii Płaski Brzuch

23.90

Niedostępny
Zapytaj o ten produkt Napisz do nas

Zamów przez telefon

Masz pytania? Skontaktu się z nami.

609 609 444

Możliwość realizacji zamówień przez telefon


Campesino to jedna z popularniejszych marek w Paragwaju.Firma założona przez  Don Carlosa Mizrajihe w 1995 r.jest jedną z najbardziej z rozpoznawanych marek Yerby cenionej za jakość i smak. Campesino pochodzi z plantacji w pobliżu Itapúa oraz Alto Paraná. To doskonałe połączenie yerba mate oraz naturalnych ziół posiadających właściwości odchudzające, oczyszczające i przyśpieszające przemianę materii, takich jak Cassia Angustifolia (strączyniec ostrolistny) i Equisetum Arvense (skrzyp polny)

Senes ostrolistny (Cassia angustifolia, Senna alexandrina)- Najczęściej stosowany środek w kuracjach odchudzających. Pobudza perystaltykę jelita grubego, przez co ułatwia i przyspiesza przemieszczanie się treści pokarmowej.Polecany jest przy nadwadze oraz zaparciach

Skrzyp Polny (Equisetum arvense , Cola de Caballo) - Przyśpiesza przemianę materii i pomaga pozbyć się zanieczyszczeń i toksyn z organizmu poprzez działanie moczopędne Dostarcza organizmowi niezbędnych jonów oraz mikroelementów. Łagodzi bóle reumatyczne i przyśpiesza gojenie się ran. Uszczelnia naczynia krwionośne i poprawia krzepliwość krwi Jest pomocny w walce z miażdżycą, spowalnia tworzenie się kamieni żółciowych oraz przyspiesza gojenie się ran. Skrzyp polny poprawia kondycję włosów, zapobiega ich przetłuszczaniu oraz spowalania łysienie.

Skład mieszanki to 100% paragwajska yerba , która doda Ci energi i motywacji do przestrzegania diety i większej aktywności fizycznej. Ta yerba wspomaga procesy metaboliczne, ułatwiając racjonalne wykorzystanie pokarmu i dostarczonej energii.

Wygodne, podwójne opakowanie, zabezpiecza przed rozsypywaniem się produktu i zachowuje jego długotrwały aromat. Bardzo dobrze smakuje, ma piękny aromat a miętowy smak utrzymuje się długo.



Opakowanie 500g



Przygotowanie Yerba Mate

 

1. Matero – naczynka wykonanego z owocu Calabazy lub drewnianego naczynka np. z Algarrobo czy Santo Palo. Każde nowe naczynie czy to z tykwy czy z drewna wymaga curado czyli przygotowania przed pierwszym zalaniem. Naczynko drewniane smaruje się wewnątrz prawdziwym masłem i odstawia na 3 dni. W pierwszych tygodniach użytkowania należy zostawiać na noc w naczyniu fusy yerba mate. Curado Calabazy przygotowujemy w zgoła inny sposób. Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temeperaturze 75 st.C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu i tak zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu). Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.

2. Bombilli – tradycyjnej rurki do picia Yerba Mate. Wykonana jest z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej. Bombille posiadają sitka, które filtrują i przepuszczają tylko napar. Niejednokrotnie przy ustniku bombilli jest pięknie zdobiony pierścień chłodzący.

Przygotowanie mate w sposób tradycyjny z tykwą

  • Wsyp 1/2 do 3/4 Yerba Mate do tykwy.

  • Przykryj tykwę dłonią i potrząśnij delikatnie w górę i w dół. Następnie delikatnie przechyl tykwę tak by susz ułożył się po jednej stronie naczynia.

  • Bombillę wkładaj do części tykwy w której nie ma yerba mate. Nie mieszamy bombillą naparu.

  • Dolewaj ciepłej wody (75 st. C) do górnej części tykwy. Yerba mate zalewamy do momentu, kiedy utrzymuje swój smak, czyli ok 6, 7 razy.

Przygotowanie yerba mate na zimno – terere

Do yerba mate na zimno musimy użyć bardzo zimnej wody – im zimniejsza, tym lepiej. Dobrze zrobiona terere jest tym smaczniejsza, czym woda jest zimniejsza. Do naczynka wsypujemy susz do 3/4 objętości, dokładamy cytrynę i wlewamy odrobinę soku owocowego. Tak przygotowana podczas upałów yerba, skutecznie gasi pragnienie i uzupełnia nasze organizmy w mikroelementy.

Terere przyjmuje różną postać w kilku regionach Ameryki Południowej. W Argentynie i Paragwaju popularne jest terere z sokiem cytrynowym i pomarańczowym, w Brazylii najczęściej dodaję się soku brzoskwiniowego. Paragwajczycy często mieszają zalaną zimną wodą mate z ziołami, traktując picie takiej mieszanki jako profilaktykę przed bólem żołądka czy głowy. W Paragwaju niejednokrotnie o terere z sokiem owocowym mówi się “terere ruso”- nazwa ta zaistniała wśród Paragwajczyków wraz z przybyłymi na początku XX wieku słowiańskimi emigrantami, którzy mate popijali właśnie z sokiem.

Terere to typowy napój w Paragwaju. Jest popularny zarówno wśród ludzi młodych i starszych. Częstym widokiem na ulicach miast są studenci idący na uczelnie z guampą (naczynie do terere – najczęściej wykoname z bawolego rogu) i termosem na ramieniu, pełnym wody z lodem. Latem w Paragwaju średnia temperatura dnia ok. 45 st. C. W środowisku osób pracujących istnieje tzw. “terere break” zastępująca tak popularną w Europie przerwę na kawę. Picie terere w pracy to nie tylko ugaszenie pragnienia, akt picia terere to jednocześnie poznawanie nowych ludzi, podtrzymywanie kontaktów z partnerem oraz medytacja nad kończącym się dniem.

Przygotowywanie naczynek do yerba mate

Naczynia z tykiew są wykonywane z owoców Calabazy i wymagają odpowiedniego przygotowania. W środku naczynia na ściankach, znajdują się pestki oraz resztki wysuszonego miąższu tykwy, który trzeba usunąć. Dlatego wykonujemy tradycyjny i pożyteczny zabieg zwany Currado.

Currado Calabazy

1. Wykorzystujemy fusy po yerba mate,
2. Wsypujemy fusy do tykwy, tak by wypełniły naczynko w 3/4 jego objętości,
3. Zalewamy ciepłą wodą o temperaturze ok. 75 st. C,
4. Zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu).,
5. Wypłukujemy fusy strumieniem zimnej wody,
6. Wyskrobujemy wnętrze tykwy tak by nie pozostały w nim resztki owocu i pestek,
7. Wsypujemy susz yerba mate do 3/4 objętości naczynka,
8. Zalewamy wodą o temperaturze 75 st. C. i zostawiamy na 24 godziny, tak by nasiąkło esencją yerba mate,
9. Gotowe.

Należy zostawiać fusy na noc w tykwie i wyrzucać je przed ponownym napełnieniem świeżym suszem.

Currado naczyń drewnianych Algarrobo

Wszystkie posiadane przez nasz sklep drewniane naczynia wykonane z Algarrobo i drewna cytrynowego nie wymagają specjalnego curado. W przypadku tych naczyń należy pozostawić je na kilka godzin zalane ciepłą wodą. Naczynka drewniane powinny być często utrzymywane w wilgoci.

Currado Palo Santo

1. Naczynko należy wypłukać wodą,
2. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia,
3. Wysmarować wnętrze Palo Santo masłem lub oliwą,
4. Pozostawić tłuszcz we wnętrzu naczynka na dwie doby,
5. Wypłukać naczynko z pozostałości tłuszczu i przygotować w nim Yerba Mate.



Zobacz również

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach

Subskrybuj

Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

więcej zgoda