Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
szukaj

Yerba Mate Pajarito Elaborada 500g

 

Yerba Mate Pajarito Elaborada 500g

21.90

Złóż zamówienie i opłać do godz. 12:00, a zamówienie zostanie wysłane tego samego dnia roboczego.

Dostawa już od 9,90 zł
Kliknij i sprawdź szczegóły dostawy
+
-
Dodaj do koszyka
Zapytaj o ten produkt Napisz do nas

Zamów przez telefon

Masz pytania? Skontaktu się z nami.

609 609 444

Możliwość realizacji zamówień przez telefon

 

Pajarito Elaborada 500g

 

Pajarito jedna z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych paragwajskich marek wśród yerb na naszym rynku. Charakteryzuję się bardzo mocnym aromatem, smakiem  jak i silnym działaniem pobudzającym.

 

Pajarito powstaje w południowo-wschodniej części Paragwaju, w regionie Itapúa. Swój smak i aromat zawdzięcza niepowtarzalnemu klimatowi Paragwaju - ojczyźnie ostrokrzewu, z którego powstaje Yerba Mate, oraz ponad 50-letniemu doświadczeniu w otrzymywaniu Yerba Mate.

 

W składzie suszu znajdziemy grube kawałki gałązek jak i selekcjonowane kawałki listków.Pajarito posiada ogromną ilość minerałów  jak i witamin. ( w 100 g. – vit B1 90% i 48% vit B6)  

 

Każda Yerba Mate jest bogatym źródłem minerałów i witamin tj:  

        
  • żelazo
  • sód, potas, wapno
  • fosforany, krzem
  • siarkę, magnez
  • witaminę A
  • witaminę B1
  • witaminę B2
  • witaminę C

oraz Mateiny z grupy ksantyn, które stymulują Centralny układ nerwowy nie powodując uzależnień.

Yerba Mate ( ostrokrzew paragwajski, ilex paraguriensis) znana od stuleci roślina występująca w krajach Ameryki Południowej. Wiecznie zielone, średniej wysokości drzewo z rodziny ostrokrzewowatych (Aquifoliaceae) rosnące w Ameryce Południowej (Paragwaj, Urugwaj, Argentyna, płd. Brazylia). W ciągu 25 lat osiąga do 15m. wysokości, natomiast uprawiane osiąga od 3-6 m. wysokości. Kwitnie od października do grudnia. Liście są podłużne, skórzaste, odwrotnie jajowate, karbowane na brzegu, jasnozielone, błyszczące. Drobne żółtawe 4-krotne kwiaty są skupione w pęczkach wyrastających z kątów liści. Owoc jest fioletowo czerwony, pestkowiec z kilkoma nasionami. Obszar występowania, zarówno naturalnych jak i uprawianych drzew, ogranicza się do Ameryki Południowej, w strefie pomiędzy Oceanem Atlantyckim i rzeką Paragwaj oraz pomiędzy 18°S i 30°S.

Indianie Guarani z Ameryki Południowej, którzy jako pierwsi sięgnęli po napar z yerba mate, odkryli, że liście ostrokrzewu paragwajskiego są w stanie zlikwidować zmęczenie, dodać sił witalnych i złagodzić uczucie głodu. Pokonywali oni setki kilometrów żując w/w zioło.

Ostrokrzew paragwajski posiada ogromne właściwości lecznicze, wspomagające odchudzanie, regenerujące, odżywiające i pobudzające. Należy przy tym pamiętać, że nie uzależnia.

Flawonoidy, związki fenolowe są doskonałymi przeciwutleniaczami i mogą hamować reakcje utleniania białek, lipidów, węglowodanów. Krótko mówiąc napar z yerba mate posiada właściwości zmniejszające postęp miażdżycy.

Yerba Mate ma wspaniałe działanie wspomagające w kuracjach odchudzających – reguluje przemianę materii i hamuje apetyt. Oczyszcza organizm z metali ciężkich i toksyn. Skutecznie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Pijąc napar z yerba zlikwidujemy stres i uczucie napięcia wewnętrznego.

Przyrządzanie yerba mate to swoisty rytuał, ale także sposób na to, aby nasz napar nie utracił swoich właściwości leczniczych i smakowych.

Tradycyjna metoda przyrządzania paragwajskiej yerba mate:

Należy wsypać około pół naczynia i zalać zioła zimną woda. W tym czasie rozdrobnione liście namokną i pozbędą się charakterystycznej goryczki. Po chwili możemy zimny napar wylać, a zioła które zostały przygotować do zaparzenia wodą o temperaturze nie większej niż 80 stopni Celsjusza. (czas parzenia od 3 do 5 minut). Zioła, które zostały po wypiciu naparu, nadają się do ponownego parzenia.( od 2 do 3 razy).

Na gorące, upalne dni polecamy yerba mate zalewaną zimną wodą – terere.

Jest to znakomity napój, który szybko gasi pragnienie, orzeźwia i ochładza ciało w czasie upałów. Sposób przygotowania terere jest nadzwyczaj prosty. Po prostu zioła zalewamy chłodną wodą i po odczekaniu kilku minut jest gotowy do spożycia. Terere możemy zalewać do pięciu razy.

Wielu ludzi nie wyobraża sobie picia Yerba Mate z innego naczynia niż owocu dyni Lagendaria Vulgaris zwanej tykwą (mate), Palo Santo oraz metalowych lub bambusowych bombilli (specjalna rurka filtrująca zioła).

Picie Yerba Mate polecamy

  • osobom na diecie redukcyjnej ( hamuje apetyt, przyspiesza metabolizm, reguluje przemianę materii, odchudza)

  • uczącej się młodzieży, która poszukuje naturalnego pobudzenia

  • osobom pracującym fizycznie, sportowcom (zwiększenie wytrzymałości, koncentracji, siły)

  • osobom starszym potrzebującym regeneracji

  • oraz wszystkim tym ,którym tak ciężko jest rzucić picie kawy i palenie tytoniu!



Zobacz również

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach

Subskrybuj

Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

więcej zgoda