Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
Twój koszyk (0.00 zł)
szukaj

Yerba Mate Selecta Compuesta Cedron-Limon 500g

23.90

Niedostępny

Pomoc on-line

potrzebujesz pomocy przy wyborze?

Zadzwoń! Pomożemy!

Tel: 058 625 02 29,    609 609 444
e-mail: biuro@feminafit.pl    gg: 5370499

Selecta Limon - Cedron Yerba Mate wspaniale odświeżająca mieszanka. Nienachalnie aromatyczna ujmuje swym pięknym zapachem.

Idealne połączenie limonki , cedronu  oraz popularnej paragwajskiej Mate Selecta znakomicie smakuje zarówno na zimno jako terere jak i na ciepło.

Cedron - czyli werbena  cytrynowa, to bardzo popularne w krajach Ameryki Południowej zioło. Ma wszechstronne działanie na organizm – wzmacnia i tonizuje Napar z cedronu pobudza pracę wątroby... Ma działanie przeciwbakteryjne (nawet w przypadku H. pyroli – hamuje ich wzrost w żołądku, liczebność i nie powoduje lekooporności, w początkowych stadiach zakażenia zwalcza też S. aureus), przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze (badano jej przydatność do stosowania w jeziorach do zwalczania larw komarów na terenach zagrożonych malarią).Jej napar działa antyoksydacyjnie neutralizując wolne rodniki, indukuje apoptozę (śmierć komórek) niektórych linii rakowych.Działa rozkurczowo ułatwiając trawienie, żółciopędnie,  oraz moczopędnie zmniejszając obrzęki. Pobudza pracę wątroby.Tradycyjnie uznawana jest za łagodny środek nasenny i uspokajający, pomaga przy bólach głowy, migrenach i bólach zatok.

Yerba Mate ( ostrokrzew paragwajski, ilex paraguriensis) znana od stuleci roślina występująca w krajach Ameryki Południowej. Wiecznie zielone, średniej wysokości drzewo z rodziny ostrokrzewowatych (Aquifoliaceae) rosnące w Ameryce Południowej (Paragwaj, Urugwaj, Argentyna, płd. Brazylia). W ciągu 25 lat osiąga do 15m. wysokości, natomiast uprawiane osiąga od 3-6 m. wysokości. Kwitnie od października do grudnia. Liście są podłużne, skórzaste, odwrotnie jajowate, karbowane na brzegu, jasnozielone, błyszczące. Drobne żółtawe 4-krotne kwiaty są skupione w pęczkach wyrastających z kątów liści. Owoc jest fioletowo czerwony, pestkowiec z kilkoma nasionami. Obszar występowania, zarówno naturalnych jak i uprawianych drzew, ogranicza się do Ameryki Południowej, w strefie pomiędzy Oceanem Atlantyckim i rzeką Paragwaj oraz pomiędzy 18°S i 30°S.

Indianie Guarani z Ameryki Południowej, którzy jako pierwsi sięgnęli po napar z yerba mate, odkryli, że liście ostrokrzewu paragwajskiego są w stanie zlikwidować zmęczenie, dodać sił witalnych i złagodzić uczucie głodu. Pokonywali oni setki kilometrów żując w/w zioło.

Ostrokrzew paragwajski posiada ogromne właściwości lecznicze, wspomagające odchudzanie, regenerujące, odżywiające i pobudzające. Należy przy tym pamiętać, że nie uzależnia.

Flawonoidy, związki fenolowe są doskonałymi przeciwutleniaczami i mogą hamować reakcje utleniania białek, lipidów, węglowodanów. Krótko mówiąc napar z yerba mate posiada właściwości zmniejszające postęp miażdżycy.

Yerba Mate ma wspaniałe działanie wspomagające w kuracjach odchudzających – reguluje przemianę materii i hamuje apetyt. Oczyszcza organizm z metali ciężkich i toksyn. Skutecznie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Pijąc napar z yerba zlikwidujemy stres i uczucie napięcia wewnętrznego.

Przyrządzanie yerba mate to swoisty rytuał, ale także sposób na to, aby nasz napar nie utracił swoich właściwości leczniczych i smakowych.

Tradycyjna metoda przyrządzania paragwajskiej yerba mate:

Należy wsypać około pół naczynia i zalać zioła zimną woda. W tym czasie rozdrobnione liście namokną i pozbędą się charakterystycznej goryczki. Po chwili możemy zimny napar wylać, a zioła które zostały przygotować do zaparzenia wodą o temperaturze nie większej niż 80 stopni Celsjusza. (czas parzenia od 3 do 5 minut). Zioła, które zostały po wypiciu naparu, nadają się do ponownego parzenia.( od 2 do 3 razy).

Na gorące, upalne dni polecamy yerba mate zalewaną zimną wodą – terere.

Jest to znakomity napój, który szybko gasi pragnienie, orzeźwia i ochładza ciało w czasie upałów. Sposób przygotowania terere jest nadzwyczaj prosty. Po prostu zioła zalewamy chłodną wodą i po odczekaniu kilku minut jest gotowy do spożycia. Terere możemy zalewać do pięciu razy.

Wielu ludzi nie wyobraża sobie picia Yerba Mate z innego naczynia niż owocu dyni Lagendaria Vulgaris zwanej tykwą (mate), Palo Santo oraz metalowych lub bambusowych bombilli (specjalna rurka filtrująca zioła).

 

Picie Yerba Mate polecamy

  • osobom na diecie redukcyjnej ( hamuje apetyt, przyspiesza metabolizm, reguluje przemianę materii, odchudza)

  • uczącej się młodzieży, która poszukuje naturalnego pobudzenia

  • osobom pracującym fizycznie, sportowcom (zwiększenie wytrzymałości, koncentracji, siły)

  • osobom starszym potrzebującym regeneracji

  • oraz wszystkim tym ,którym tak ciężko jest rzucić picie kawy i palenie tytoniu!



Zobacz również

ZAPRENUMERUJ NASZ NEWSLETTER
ZAPISZ