Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
Twój koszyk (0.00 zł)
szukaj

Yerba Mate CBSe Cuyanas 500g- Oczyszcza organizm z toksyn i poprawia nastrój



           

24.90

Dostępny
Do koszyka

Pomoc on-line

potrzebujesz pomocy przy wyborze?

Zadzwoń! Pomożemy!

Tel: 058 625 02 29,    609 609 444
e-mail: biuro@feminafit.pl    gg: 5370499




Czy wiesz , że kiepski nastrój często jest przyczyną zajadania stresu? Czy wiesz , że źródłem toksyn jest nadmierny stres? Jeżeli czujesz, że nadmiar toksyn może być główną przyczyną Twojej nadwagi proponujemy Ci nową Yerba Mate CBSe Cuyanas.


Yerba Mate CBSe Cuyanas to zbilansowana mieszanka najlepszych Yerba Mate ze świeżymi ziołami (Incayuyo, poleo, boldo, melisa, mięta, kolendra, koper, rumianek)
Wszystkie te dodatki znakomicie wpływają na układ trawienny, jednocześnie zadaniem tej kompozycji jest oczyszczanie organizmu z toksyn i poprawa samopoczucia .


Wśród najlepszych znanych ziół stosowanych w mieszance między innymi są

                                                              

  • Yerba Mate Con Palo przyspiesza tempo termogenezy czyli spalania tłuszczu zapasowego oraz likwiduje dyskomfort jakim jest np. uczucie głodu, silne łaknienie towarzyszące odchudzaniu i dietom niskokalorycznym

  • Te del Inca, Incayuyo (łac. lippia integrifolia)- Roślina z rodziny werbenowatych.Przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej uznawana za świętą roślinę leczniczą. Jej ojczyzną są wysokie szczyty Andów. Występuje też w całej środkowej i zachodniej Argentynie. Jej właściwości lecznicze są szczególnie wskazane w przypadku następujących dolegliwości: niestrawność spowodowana spożyciem ciężkich i trudnych do strawienia posiłków. Każdy rodzaj dyskomfortu i osłabienia żołądka. Wskazania do stosowania: przewlekłe przeziębienia, nerwowość, osłabienie nerwów, nerwobóle, neurastenia, pesymizm, melancholia, depresja układu nerwowego. Ma wpływ na oczyszczanie kanału oddechowego, pokarmowego i jelit.

  • Koper włoski ( Fenkuł włoski)

  • Boldo - zioło zwane „Wielkim obrońcą wątroby” . Często stosowane w przewlekłych zaparciach nawykowych. Boldo - pobudza produkcje i uwalnianie żółci, zapobiega zastojom żółci i powstawaniu kamicy żółciowej. Pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Poprawia trawienie. Działa rozkurczowo (alkaloidy, składniki olejku).
    Olejek i liść boldo wzmagaja wyraźnie diurezę, wspomagają oczyszczanie układu moczowego.
    Boldo znosi wzdęcia i skurcze jelit. Rozluźnia kał, zapewniając swobodne wypróżnianie się. Przyśpiesza przemianę materii. Zwiększa usuwanie szkodliwych metabolitów w tym kwasu moczowego, dlatego boldo zalecany jest w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu.

  • Poleo (lippia turbinata)działa skutecznie w problemach sercowo-naczyniowych i zaburzeniach żołądkowo – jelitowych.

  • Rumianek stosowany jest w stanach zapalnych układu pokarmowego i oddechowego, jamy ustnej i gardła.Zawarte w nim flawonoidy i pochodne kumaryny działają przeciwskurczowo i wiatropędnie.

  • Melisa: działa kojąco i uspokajająco na nerwy.  W zaburzeniach trawienia jest pomocna w leczeniu dolegliwości, które mają podłoże stresowe: wrzodów dwunastnicy i żołądka, zespołu jelita drażliwego.

  • Mięta pieprzowa- ułatwia trawienie oraz pobudza wytwarzanie żółci w wątrobie. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i dróg żółciowych. Przywracają prawidłowe ruchy perystaltyczne co umożliwia prawidłowy pasaż treści jelitow .

  • Kolendra- przeciwdziała wzdęciom, łagodzi nadmierną fermentację w jelitach. Pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, biegunek, reguluje wzrost flory bakteryjnej jelit.


   


Według naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu oraz Towarzystwa Naukowego, mate zawiera prawie wszystkie witaminy niezbędne do życia.

 

Przygotowanie Yerba Mate

 

 

1. Matero – naczynka wykonanego z owocu Calabazy lub drewnianego naczynka np. z Algarrobo czy Santo Palo. Każde nowe naczynie czy to z tykwy czy z drewna wymaga curado czyli przygotowania przed pierwszym zalaniem. Naczynko drewniane smaruje się wewnątrz prawdziwym masłem i odstawia na 3 dni. W pierwszych tygodniach użytkowania należy zostawiać na noc w naczyniu fusy yerba mate. Curado Calabazy przygotowujemy w zgoła inny sposób. Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temeperaturze 75 st.C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu i tak zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu). Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.

2. Bombilli – tradycyjnej rurki do picia Yerba Mate. Wykonana jest z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej. Bombille posiadają sitka, które filtrują i przepuszczają tylko napar. Niejednokrotnie przy ustniku bombilli jest pięknie zdobiony pierścień chłodzący.

Przygotowanie mate w sposób tradycyjny z tykwą

  • Wsyp 1/2 do 3/4 Yerba Mate do tykwy.
  • Przykryj tykwę dłonią i potrząśnij delikatnie w górę i w dół. Następnie delikatnie przechyl tykwę tak by susz ułożył się po jednej stronie naczynia.
  • Bombillę wkładaj do części tykwy w której nie ma yerba mate. Nie mieszamy bombillą naparu.
  • Dolewaj ciepłej wody (75 st. C) do górnej części tykwy. Yerba mate zalewamy do momentu, kiedy utrzymuje swój smak, czyli ok 6, 7 razy.

Przygotowanie yerba mate na zimno – terere

Do yerba mate na zimno musimy użyć bardzo zimnej wody – im zimniejsza, tym lepiej. Dobrze zrobiona terere jest tym smaczniejsza, czym woda jest zimniejsza. Do naczynka wsypujemy susz do 3/4 objętości, dokładamy cytrynę i wlewamy odrobinę soku owocowego. Tak przygotowana podczas upałów yerba, skutecznie gasi pragnienie i uzupełnia nasze organizmy w mikroelementy.

Terere przyjmuje różną postać w kilku regionach Ameryki Południowej. W Argentynie i Paragwaju popularne jest terere z sokiem cytrynowym i pomarańczowym, w Brazylii najczęściej dodaję się soku brzoskwiniowego. Paragwajczycy często mieszają zalaną zimną wodą mate z ziołami, traktując picie takiej mieszanki jako profilaktykę przed bólem żołądka czy głowy. W Paragwaju niejednokrotnie o terere z sokiem owocowym mówi się “terere ruso”- nazwa ta zaistniała wśród Paragwajczyków wraz z przybyłymi na początku XX wieku słowiańskimi emigrantami, którzy mate popijali właśnie z sokiem.

Terere to typowy napój w Paragwaju. Jest popularny zarówno wśród ludzi młodych i starszych. Częstym widokiem na ulicach miast są studenci idący na uczelnie z guampą (naczynie do terere – najczęściej wykoname z bawolego rogu) i termosem na ramieniu, pełnym wody z lodem. Latem w Paragwaju średnia temperatura dnia ok. 45 st. C. W środowisku osób pracujących istnieje tzw. “terere break” zastępująca tak popularną w Europie przerwę na kawę. Picie terere w pracy to nie tylko ugaszenie pragnienia, akt picia terere to jednocześnie poznawanie nowych ludzi, podtrzymywanie kontaktów z partnerem oraz medytacja nad kończącym się dniem.

Przygotowywanie naczynek do yerba mate

Naczynia z tykiew są wykonywane z owoców Calabazy i wymagają odpowiedniego przygotowania. W środku naczynia na ściankach, znajdują się pestki oraz resztki wysuszonego miąższu tykwy, który trzeba usunąć. Dlatego wykonujemy tradycyjny i pożyteczny zabieg zwany Currado.

Currado Calabazy

1. Wykorzystujemy fusy po yerba mate,
2. Wsypujemy fusy do tykwy, tak by wypełniły naczynko w 3/4 jego objętości,
3. Zalewamy ciepłą wodą o temperaturze ok. 75 st. C,
4. Zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu).,
5. Wypłukujemy fusy strumieniem zimnej wody,
6. Wyskrobujemy wnętrze tykwy tak by nie pozostały w nim resztki owocu i pestek,
7. Wsypujemy susz yerba mate do 3/4 objętości naczynka,
8. Zalewamy wodą o temperaturze 75 st. C. i zostawiamy na 24 godziny, tak by nasiąkło esencją yerba mate,
9. Gotowe.

Należy zostawiać fusy na noc w tykwie i wyrzucać je przed ponownym napełnieniem świeżym suszem.

Currado naczyń drewnianych Algarrobo

Wszystkie posiadane przez nasz sklep drewniane naczynia wykonane z Algarrobo i drewna cytrynowego nie wymagają specjalnego curado. W przypadku tych naczyń należy pozostawić je na kilka godzin zalane ciepłą wodą. Naczynka drewniane powinny być często utrzymywane w wilgoci.

Currado Palo Santo

1. Naczynko należy wypłukać wodą,
2. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia,
3. Wysmarować wnętrze Palo Santo masłem lub oliwą,
4. Pozostawić tłuszcz we wnętrzu naczynka na dwie doby,
5. Wypłukać naczynko z pozostałości tłuszczu i przygotować w nim Yerba Mate.




Zobacz również

ZAPRENUMERUJ NASZ NEWSLETTER
ZAPISZ