Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
Twój koszyk (0.00 zł)
szukaj

Kolendra Mielona 100g

5.90

Dostępny
Do koszyka

Pomoc on-line

potrzebujesz pomocy przy wyborze?

Zadzwoń! Pomożemy!

Tel: 058 625 02 29,    609 609 444
e-mail: biuro@feminafit.pl    gg: 5370499

Kolendra najczęściej znajduje zastosowanie jako dodatek do curry, gdzie dodana jest w postaci grubo zmielonej - zwłaszcza w Indiach – dzięki czemu  uzyskuje się chrupiącą konsystencję. Ziarna mogą być również dodatkiem aromatyzującym gulasze i zupy. Dobrze komponują się także z wędzonym mięsem i dziczyzną. Kolendra jednym ze składników mieszanki przyprawowej garam masala, przypraw do marynat, wykorzystana jest również jako dodatek do ciast, pieczywa i innych produktów piekarniczych.


Kolendra jest charakterystyczna dla kuchni arabskiej, będąc nieodzowną przyprawą do potraw z jagnięciny, z mięsa koźlego, a także wszelakich nadziewek i farszów. Popularna arabska mieszanka przypraw Taklia w swoim składzie zawiera kolendrę i czosnek. Kolendra jest idealnym duetem wykorzystanym do przyprawiania greckich potraw falafel oraz  egipskich przekąsek dukka, będących kombinacją smakową prażonego sezamu, orzechów laskowych, soli i pieprzu. Kolendra doskonale komponuje się z szynką i wieprzowiną, zwłaszcza, gdy do potrawy dodana jest pomarańcza.


Kolendra nadaje niepowtarzalny smak daniom rybnym, a wraz z innymi przyprawami wtarta w kurczaka lub rybę utworzy pyszną aromatyczną skórkę. Niezwykły smak uzyskamy smażąc kilka nasion kolendry z kiełbasą. Kolendra jest dopełnieniem wielu receptur chilli, takich jak Harissa – bardzo pikantny sos z czerwonej papryki pochodzący z Afryki Północnej. Kolendrę można dodać do serka wiejskiego. Wykorzystuje się zawsze świeże liście. Występują w kuchni Bliskiego Wschodu, a także w hiszpańskiej, indyjskiej, w kuchniach orientalnych i południowoamerykańskich. Kolendrę można stosować jak pietruszkę posypując nią mięso mielone, sosy puree, zupy i curry – zwłaszcza bhuna. Zarówno nasiona, jak i liście można wykorzystać jako składniki wielu sałatek. W Tajlandii korzeń rośliny kolendry służy do przyprawiania mięs i curry.




Zobacz również

ZAPRENUMERUJ NASZ NEWSLETTER
ZAPISZ