22.90 zł
Chlorella Suplement diety w formie sypkiej.
Chlorella jest rodzajem słodkiej algi jednokomórkowej o barwie zielonej. Zaliczana jest do grupy roślin i jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu (stąd jej nazwa). Stanowi bogactwo naturalnej witaminy B12, beta-karotenu, białka i wielu innych składników odżywczych.
Porcję produktu tj.: 5 g (1 miarka) rozpuścić w 100 ml wody spożywać raz dziennie, najlepiej po posiłku, spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Pamiętaj, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i zachowanie dobrej kondycji.
Składniki: Sproszkowana chlorella.
Na naszej planecie w
morzach i wodach słodkich żyje łącznie około 23000 rodzajów alg.
Większość ich istnieje od zamierzchłych czasów. Skamieniałości
pochodzące z ery prekambryjskiej dowodzą że chlorella istnieje już od
ponad 2500 milionów lat.
W przeciwieństwie do Japonii i Chin chlorella była prawie nieznana w
Europie. Dopiero w połowie XX wieku pojawiły się pierwsze opracowania
naukowe na jej temat. Od tego czasu wiedza o niezwykłych właściwościach
chlorelli znacznie się wzbogaciła Słodkowodna alga Chlorella pyrenoidosa
żyje w koloniach. Jej naturalnym biotopem są wody śródlądowe np.
jeziora, stawy. Ten maleńki, jednokomórkowy organizm widzialny jest
jedynie przez mikroskop dlatego nazywany bywa mikroalgą. W 600 krotnym
powiększeniu można już zauważyć jej eliptyczno-owalny kształt. W
przekroju komórka mierzy 2-12 mikronów Ten
niezwykły zielony glon o nazwie chlorella przetrwał w środowisku wodnym
zadziwiająco długo, bo co najmniej dwa i pół miliarda lat. Zamieszkuje
wyłącznie czyste akweny słodkowodne. Badacze uważają, że swoją zdolność
przeżycia zawdzięcza mocnej ścianie komórkowej oraz niezwykle skutecznym
mechanizmom naprawy DNA. Chlorella została odkryta i sklasyfikowana
przez naukowców już w 1890 roku, ale dopiero w 1977 zaczęto badać
właściwości odżywcze tego glonu. Teraz jest to jeden z najlepiej
sprzedających się produktów wśród zdrowej żywności w Japonii, gdzie
używa się go również jako lekarstwa. Nic dziwnego. Chlorella zawiera
więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50 razy więcej chlorofilu niż
lucerna (jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu, stąd też jej
nazwa), a także wiele rzadkich mikro i makro elementów.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.