19.90 zł
QUINOA (komosa ryżowa)
(Chenopodium quinoa)
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3 – 5 tysięcy lat. Była
podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie
zastępowała kukurydzę. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów wprowadzano
uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie zmalało.
Współcześnie, ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce
Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także w
Ameryce Północnej i w Europie.
QUINOA
(komosa ryżowa)
(Chenopodium quinoa)
Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest uprawiana od 3–5 tysięcy lat.
Była
podstawowym pokarmem w państwie Inków na obszarach górskich, gdzie
zastępowała kukurydzę. Po podboju państwa Inków przez Hiszpanów
wprowadzano
uprawę pszenicy i jęczmienia, przez co znaczenie komosy w regionie
zmalało.
Współcześnie, ponownie na wyżej położonych obszarach w Ameryce
Południowej jest główną rośliną uprawną, a wprowadzana jest do upraw także
w
Ameryce Północnej i w Europie. Quinoa biała ma delikatny i lekko
orzechowy smak. Jest coraz bardziej popularna na polskich stołach ze względu na
walory smakowe i prozdrowotne.
Ziarno komosy ryżowej zawiera 48% skrobi, ok. 18% białek, 4-9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Komosa zawiera pełnowartościowe białko - jest go w niej prawie 20 proc. W komosie znajdują się wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy do syntezy białek ustrojowych, co w pokarmach roślinnych jest niezwykle rzadkie.Zawiera aminokwas histydynę, która bierze udział w syntezie białek, w tym – hemoglobiny. , budującą chrząstki lizynę, wzmacniającą odporność argininę, a także metioninę, która chroni komórki wątroby i wspomaga eliminację tkanki tłuszczowej. Lizyna jest charakterystyczna dla białka zwierzęcego. Jej występowanie w komosie sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Idealna dla wegetarian i wegan. Strawność tego białka jest bardzo wysoka, ugotowana komosa ryżowa charakteryzuje się strawnością na poziomie 90-92%. W komosie ryżowej znajdziemy wiele cennych witamin i pierwiastków – C, E, D, z grupy B, żelazo (quinoa zawiera go dwukrotnie więcej od innych zbóż), miedź, wapń, potas, magnez, cynk, mangan, fosfor. Komosa ryżowa ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwnowotworowe, gdyż zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym dobrze wszystkim znane kwasy Omega 3 – zabójcę wolnych rodników, który jednocześnie naprawia i uzdrawia nasze neurony. Dodatkowo zawiera witaminę E, dzięki której kwasy tłuszczowe zachowują swoją stabilność nawet podczas procesu gotowania.
Bardzo niski indeks glikemiczny (IG 35) to sprawia, że energia uwalniana jest niezwykle powoli. Idealnie może wkomponowac się w dietę o niskim Ig i dietę DASH. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest bogata w przeciwutleniacze - kwercetynę, kempferol, kwas kumarowy i wanilinowy, stężenie tych substancji jest czasem wyższe niż w przypadku borówek amerykańskich. Komosa nie zawiera glutenu, jest więc doskonałą alternatywną dla pszenicy, ponieważ nie wywołuje uczuleń.Wartościowa opcja dla osób z nietolerancją lub alergią na gluten Z powodzeniem może być spożywana przez dzieci i kobiety w ciąży. Komosa chroni przed cukrzycą i minimalizuje ryzyko zachorowania na schorzenia układu wieńcowego. Komosa ryżowa wzmacnia cały organizm (szczególnie nerki). Jest rekomendowana na dolegliwości migrenowe. Polecana w diecie dla osób z chorobami autoimunologicznymi a szczególnie dla osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, z miastenią i w chorobie Hashimoto.
Światowa Organizacja Zdrowia uznała, że w XXI wieku zastąpi ona pszenicę w naszej diecie. Według WHO komosa jest najlepiej zbilansowaną rośliną pod względem zawartości niezbędnych aminokwasów . Zawiera ogromną ilość lizyny, występującej w innych roślinach i warzywach w śladowych ilościach. Lizyna i witamina C są kluczem do drzwi, za którymi funkcjonuje zdrowy układ krążenia, wolny od miażdżycy - twierdził Linus Pauling. Zdaniem dwukrotnego laureata Nagrody Nobla tym dwóm składnikom zawdzięczamy naczynia krwionośne odporniejsze na osadzanie się niebezpiecznych złogów. Lizyna i witamina C mogą nie tylko utrudnić powstawanie złogów miażdżycowych ale nawet prowadzić do cofnięcia się tych zmian.
Lizyna to aminokwas egzogenny i należy go pozyskiwać z pożywienia, ponieważ organizm człowieka nie potrafi go produkować.
Sposób użycia: Produkt gotowy do spożycia po uprzednim przygotowaniu: 1 szklankę ziaren wsypać do gotującej się wody (500 ml) i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić na 15 minut. Produkt przeznaczony również dla wegan i wegetarian.
Wartość odżywcza w 100g produktu**
Wartość energetyczna |
1613kJ / 382kcal |
Tłuszcz, w tym: - kwasy tłuszczowe nasycone |
6,1g 1,6g |
Węglowodany, w tym: - cukry |
64g 0g |
Białko |
14g |
Sól |
0,01g |
Składniki: 100% komosa ryżowa
Kraj pochodzenia*:Boliwia, Peru
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.