Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
34.90 zł
CHIA nasiona
(Salvia
hispanica L)
Chia to roślina pochodząca z centralnej
i południowej części Meksyku. Uprawiana była już przez
Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nasiona służą
powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą
dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
Sposób
użycia: Stosowana jako dodatek do sałatek, owsianki,
musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw,
dodatek do koktajli. Zmielone nasiona chia można łączyć z
mąką do wypieku ciast, naleśników, puddingów, zup, zagęszczenia
zup, wypieku chleba. Zgodnie z rozporządzeniem
Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono
zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej jako składnika
żywności. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać
15g. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w
produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.
Warunki
przechowywania: Produkt należy przechowywać w oryginalnym,
szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić od zapachów obcych i
promieni słonecznych. Zawierają śladowe ilości sodu.
Składniki: 100
% nasion chia
Zawartość opakowania netto 1000g
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.