35.00 24.99 zł
CBS © Silueta to wyjątkowa mieszanka delikatnej w smaku Yerba Mate Con Palo , dzikiej róży, mięty, kopru włoskiego, boldo, cedronu oraz morskich alg przyśpieszających przemianę materii.Ta kombinacja wzbogacona jest odrobiną zielonego jabłka aby uzyskać przyjemny soczysty smak i zapach.
Silueta CBS została stworzona specjalnie dla osób , które potrzebują wsparcia w odchudzaniu i poprawie przemiany materii.
CBS © Silueta zapewnia 20% dziennego zapotrzebowania na witaminy B2, B5, B6, B9, B12 oraz aż 74% na witaminę B1. Zawiera 20% dziennego zapotrzebowania na cynk.
Właściwości ziół zastosowanych w mieszance CBS © Silueta:
Teraz w nowym opakowaniu!
Przygotowanie Yerba Mate
1. Matero – naczynka wykonanego z owocu Calabazy lub drewnianego naczynka np. z Algarrobo czy Santo Palo. Każde nowe naczynie czy to z tykwy czy z drewna wymaga curado czyli przygotowania przed pierwszym zalaniem. Naczynko drewniane smaruje się wewnątrz prawdziwym masłem i odstawia na 3 dni. W pierwszych tygodniach użytkowania należy zostawiać na noc w naczyniu fusy yerba mate. Curado Calabazy przygotowujemy w zgoła inny sposób. Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temeperaturze 75 st.C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu i tak zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu). Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.
2. Bombilli – tradycyjnej rurki do picia Yerba Mate. Wykonana jest z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej. Bombille posiadają sitka, które filtrują i przepuszczają tylko napar. Niejednokrotnie przy ustniku bombilli jest pięknie zdobiony pierścień chłodzący.
Do yerba mate na zimno musimy użyć bardzo zimnej wody – im zimniejsza, tym lepiej. Dobrze zrobiona terere jest tym smaczniejsza, czym woda jest zimniejsza. Do naczynka wsypujemy susz do 3/4 objętości, dokładamy cytrynę i wlewamy odrobinę soku owocowego. Tak przygotowana podczas upałów yerba, skutecznie gasi pragnienie i uzupełnia nasze organizmy w mikroelementy.
Terere przyjmuje różną postać w kilku regionach Ameryki Południowej. W Argentynie i Paragwaju popularne jest terere z sokiem cytrynowym i pomarańczowym, w Brazylii najczęściej dodaję się soku brzoskwiniowego. Paragwajczycy często mieszają zalaną zimną wodą mate z ziołami, traktując picie takiej mieszanki jako profilaktykę przed bólem żołądka czy głowy. W Paragwaju niejednokrotnie o terere z sokiem owocowym mówi się “terere ruso”- nazwa ta zaistniała wśród Paragwajczyków wraz z przybyłymi na początku XX wieku słowiańskimi emigrantami, którzy mate popijali właśnie z sokiem.
Terere to typowy napój w Paragwaju. Jest popularny zarówno wśród ludzi młodych i starszych. Częstym widokiem na ulicach miast są studenci idący na uczelnie z guampą (naczynie do terere – najczęściej wykoname z bawolego rogu) i termosem na ramieniu, pełnym wody z lodem. Latem w Paragwaju średnia temperatura dnia ok. 45 st. C. W środowisku osób pracujących istnieje tzw. “terere break” zastępująca tak popularną w Europie przerwę na kawę. Picie terere w pracy to nie tylko ugaszenie pragnienia, akt picia terere to jednocześnie poznawanie nowych ludzi, podtrzymywanie kontaktów z partnerem oraz medytacja nad kończącym się dniem.
Naczynia z tykiew są wykonywane z owoców Calabazy i wymagają odpowiedniego przygotowania. W środku naczynia na ściankach, znajdują się pestki oraz resztki wysuszonego miąższu tykwy, który trzeba usunąć. Dlatego wykonujemy tradycyjny i pożyteczny zabieg zwany Currado.
1.
Wykorzystujemy fusy po yerba mate,
2. Wsypujemy fusy do tykwy, tak
by wypełniły naczynko w 3/4 jego objętości,
3. Zalewamy ciepłą
wodą o temperaturze ok. 75 st. C,
4. Zostawiamy co najmniej na 3
dni (do siedmiu).,
5. Wypłukujemy fusy strumieniem zimnej
wody,
6. Wyskrobujemy wnętrze tykwy tak by nie pozostały w nim
resztki owocu i pestek,
7. Wsypujemy susz yerba mate do 3/4
objętości naczynka,
8. Zalewamy wodą o temperaturze 75 st. C. i
zostawiamy na 24 godziny, tak by nasiąkło esencją yerba mate,
9.
Gotowe.
Należy zostawiać fusy na noc w tykwie i wyrzucać je przed ponownym napełnieniem świeżym suszem.
Wszystkie posiadane przez nasz sklep drewniane naczynia wykonane z Algarrobo i drewna cytrynowego nie wymagają specjalnego curado. W przypadku tych naczyń należy pozostawić je na kilka godzin zalane ciepłą wodą. Naczynka drewniane powinny być często utrzymywane w wilgoci.
1.
Naczynko należy wypłukać wodą,
2. Pozostawić do całkowitego
wyschnięcia,
3. Wysmarować wnętrze Palo Santo masłem lub
oliwą,
4. Pozostawić tłuszcz we wnętrzu naczynka na dwie
doby,
5. Wypłukać naczynko z pozostałości tłuszczu i
przygotować w nim Yerba Mate.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.