50.00 37.98 zł
Kto potrzebuje suplementacji z L-tryptofanu?
Może państwo już słyszeli o tym, że tryptofan to składnik, który powoduje senność, tj. po spożyciu dużej porcji świątecznego indyka. W rzeczywistości, tryptofan jest aminokwasem, odgrywającym różnorodne funkcje w naszym organizmie. Tryptofan jest aminokwasem niezbędnym, jednym z dziewięciu w tej grupie. To oznacza, że organizm człowieka, musi go otrzymywać wraz z pożywieniem, ponieważ nie jest w stanie samodzielnie, syntetyzować tego związku.
Dlaczego potrzebujemy tryptofanu?
Tryptofan spełnia wiele różnych zadań w organizmie. Jakkolwiek, najbardziej znaczącą rolę, jaką się jemu przypisuje, to bycie związkiem wyjściowy do biosyntezy, co najmniej dwóch rodzajów hormonów tj. melatoniny i serotoniny. Melatonina to hormon, który działa w naszym mózgu. Uważa się, że jest odpowiedzialna za regulację cyklów snu i czuwania, cykl zwany również rytmem okołodobowym. Melatonina jest wytwarzana przez szyszynkę, mały gruczoł znajdujący się w mózgu. Szyszynka zaczyna wydzielać melatoninę w momencie zmniejszania się natężenia światła słonecznego, co ma miejsce pod koniec dnia. Melatonina odgrywa również rolę, jak jeden z ważnych przeciwutleniaczy.
Serotonina jest szczególnie ważna, ponieważ zachowuje się jako hormon regulujący aktywność wielu innych związków, występujących w mózgu. Kontrola obejmuje ruchy mięśni, aktywność umysłową, stan świadomości oraz umożliwia zaśnięcie. Bez odpowiedniej ilości tryptofanu z naszej diecie, aktywność zarówno serotoniny, jak i melatoniny, ulega obniżeniu, co może doprowadzić do wielu problemów zdrowotnych, włącznie z problemem ze snem.
Kto może skorzystać z suplementacji tryptofanem?
Najlepszym sposobem dostarczenia tryptofanu są pełne, nieprzetworzone artykuły spożywcze, a nie wyizolowana suplementacja. Jakkolwiek, w określonych okolicznościach, niektóre osoby mogą skorzystać z suplementacji tryptofanem. Tego rodzaju suplementacja jest często zalecana osobom cierpiącym na bezsenność, depresję i inne problemy związane z funkcjonowaniem mózgu, jak również problemy z trawieniem i wchłanianiem pożywienia, zespołem napięcia przedmiesiączkowego (ZNPM), migrenami itp
Murray, Michael and Joseph Pizzorno. The Encyclopedia of healing Foods. New York: Atria Books, 2005
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.