28.90 zł
O zastosowaniach czarnuszki wiele osób w Polsce zapomniało. Była stosowana głównie jako przyprawa w piekarnictwie. Obecnie roślina ta przeżywa swój renesans. Nazywana jest czarnym kminem, a także „złotem Faraonów”. Przyprawę stanowią czarne nasionka mające charakterystyczny smak - słodkawy, ale jednocześnie ostry i lekko palący, a także swoisty zapach. Aby uwydatnić jej specyficzny smak należy ją uprażyć.
Czarnuszki używa się w postaci całych ziarenek, utłuczonych w moździerzu lub zmielonych w młynku do kawy. Stosowana jest w kuchni jako przyprawa, gdyż zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego, nie drażni przewodu pokarmowego, ani nie zakwasza organizmu. Całe lub zmielone ziarenka świetnie sprawdzają się do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), zup, sałatek, kanapek, bigosu i innych duszonych warzyw, a także przy wyrobie domowego sera czy przy kiszeniu warzyw.
Nasiona czarnuszki zawierają różnorodne kwasy tłuszczowe (linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy, palmitynowy, mirystynowy i inne), fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy i saponiny, białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany, a także alkaloidy, olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon oraz witaminy A, E, F, B1, B3.
Jako przyprawa zastępuje pieprz.
Jako napar: czarnuszkę parzy się
jak herbatę, tzn. należy zalać wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasionek,
parzyć ok. 20 minut i odcedzić. Taki napar można osłodzić miodem i pić
1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie. Stosować zewnętrznie do
przemywania zmienionej chorobowo skóry, jak płukankę do włosów.
Nalewka:
pół szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklanką alkoholu 40% i
odstawić na co najmniej tydzień, po czym przefiltrować przez watę. Można
używać zewnętrznie jak i wewnętrznie, podobnie jak olej. W przypadku
zakażeń o charakterze grzybiczym (np. candida) nalewka na bazie alkoholu
jest bardziej skuteczna niż napar.
Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić od światła i obcych zapachów. Temperatura minimalna 15°C.
100% nasiona czarnuszki.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.