Chia, znana także jako szałwia hiszpańska, jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin.
12.90 zł
CHIA
nasiona
(Salvia hispanica L)
Chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku. Uprawiana była już przez Azteków już w czasach prekolumbijskich. Obecnie nasiona służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
Sposób użycia: Stosowana jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, jako posypka do warzyw, dodatek do koktajli. Zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, naleśników, puddingów, zup, zagęszczenia zup, wypieku chleba. Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego w styczniu 2013r. rozszerzono zastosowanie nasion szałwii hiszpańskiej jako składnika żywności. Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15g. Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 5%.
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w oryginalnym, szczelnie
zamkniętym opakowaniu. Chronić od zapachów obcych i promieni słonecznych.
Zawierają śladowe ilości sodu.
Składniki: 100
% nasion chia
Zawartość opakowania netto 250g
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.