Yerba Mate Amanda Despalada 500g
26.90 zł
Amanda Despalada to argentyńska Yerba bez gałązek. W jej składzie znajdziemy same listki.Tak jak wszystkie yerby marki Amanda pochodzą z plantacji La Cauchera, którą zapoczątkowali polscy osadnicy.Łagodny i delikatny smak, a przy tym pobudzająca Amanda Despalada ma coraz większą liczbę swoich zwolenników. Ogromne ilości witamin z grupy B, żelaza jaki i klasyczny smak argentyńskiej Yerby na pewno przyczynią się do tego, że i Tobie przypadnie do gustu. Każda Yerba Mate jest bogatym źródłem minerałów i witamin tj:
Yerba Mate ( ostrokrzew paragwajski, ilex paraguriensis) znana od stuleci roślina występująca w krajach Ameryki Południowej. Wiecznie zielone, średniej wysokości drzewo z rodziny ostrokrzewowatych (Aquifoliaceae) rosnące w Ameryce Południowej (Paragwaj, Urugwaj, Argentyna, płd. Brazylia). W ciągu 25 lat osiąga do 15m. wysokości, natomiast uprawiane osiąga od 3-6 m. wysokości. Kwitnie od października do grudnia. Liście są podłużne, skórzaste, odwrotnie jajowate, karbowane na brzegu, jasnozielone, błyszczące. Drobne żółtawe 4-krotne kwiaty są skupione w pęczkach wyrastających z kątów liści. Owoc jest fioletowo czerwony, pestkowiec z kilkoma nasionami. Obszar występowania, zarówno naturalnych jak i uprawianych drzew, ogranicza się do Ameryki Południowej, w strefie pomiędzy Oceanem Atlantyckim i rzeką Paragwaj oraz pomiędzy 18°S i 30°S.
Indianie Guarani z Ameryki Południowej, którzy jako pierwsi sięgnęli po napar z yerba mate, odkryli, że liście ostrokrzewu paragwajskiego są w stanie zlikwidować zmęczenie, dodać sił witalnych i złagodzić uczucie głodu. Pokonywali oni setki kilometrów żując w/w zioło.
Ostrokrzew paragwajski posiada ogromne właściwości lecznicze, wspomagające odchudzanie, regenerujące, odżywiające i pobudzające. Należy przy tym pamiętać, że nie uzależnia.
Flawonoidy, związki fenolowe są doskonałymi przeciwutleniaczami i mogą hamować reakcje utleniania białek, lipidów, węglowodanów. Krótko mówiąc napar z yerba mate posiada właściwości zmniejszające postęp miażdżycy.
Yerba Mate ma wspaniałe działanie wspomagające w kuracjach odchudzających – reguluje przemianę materii i hamuje apetyt. Oczyszcza organizm z metali ciężkich i toksyn. Skutecznie obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Pijąc napar z yerba zlikwidujemy stres i uczucie napięcia wewnętrznego.
Przyrządzanie yerba mate to swoisty rytuał, ale także sposób na to, aby nasz napar nie utracił swoich właściwości leczniczych i smakowych.
Tradycyjna metoda przyrządzania paragwajskiej yerba mate:
Należy wsypać około pół naczynia i zalać zioła zimną woda. W tym czasie rozdrobnione liście namokną i pozbędą się charakterystycznej goryczki. Po chwili możemy zimny napar wylać, a zioła które zostały przygotować do zaparzenia wodą o temperaturze nie większej niż 80 stopni Celsjusza. (czas parzenia od 3 do 5 minut). Zioła, które zostały po wypiciu naparu, nadają się do ponownego parzenia.( od 2 do 3 razy).
Na gorące, upalne dni polecamy yerba mate zalewaną zimną wodą – terere.
Jest to znakomity napój, który szybko gasi pragnienie, orzeźwia i ochładza ciało w czasie upałów. Sposób przygotowania terere jest nadzwyczaj prosty. Po prostu zioła zalewamy chłodną wodą i po odczekaniu kilku minut jest gotowy do spożycia. Terere możemy zalewać do pięciu razy.
Wielu ludzi nie wyobraża sobie picia Yerba Mate z innego naczynia niż owocu dyni Lagendaria Vulgaris zwanej tykwą (mate), Palo Santo oraz metalowych lub bambusowych bombilli (specjalna rurka filtrująca zioła).
Picie Yerba Mate polecamy
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.