Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
szukaj

Selecta Silueta Synefryna 0,5 kg- Hamuje nawet najbardziej wilczy apetyt!

Selecta Silueta z Synefryną

34.00 24.99

Produkt dostępny 24 h
planowana wysyłka:
Jutro, 2021-11-29
Dostawa już od 9,90 zł
Kliknij i sprawdź szczegóły dostawy
+
-
Dodaj do koszyka
Zapytaj o ten produkt Napisz do nas

Zamów przez telefon

Masz pytania? Skontaktu się z nami.

609 609 444

Możliwość realizacji zamówień przez telefon

Paragwajska yerba mate skutecznie odchudzająca z dodatkiem liści gorzkiej pomarańczy, ziół boldo i naturalnej esencji cytrynowej.


Smak prawdziwej paragwajskiej Yerba Mate w połączeniu z urzekającym i intensywnym aromatem ziół.


Właściwości ziół zastosowanych w mieszance Selecta Silueta:


Yerba Mate Con Palo przyspiesza tempo termogenezy czyli spalania tłuszczu zapasowego oraz likwiduje dyskomfort jakim jest np. uczucie głodu, silne łaknienie towarzyszące odchudzaniu i dietom niskokalorycznym


Liście gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium)- przyśpiesza metabolizm, wyraźnie hamuje łaknienie, działa pobudzająco jednak bez negatywnych skutków ubocznych. Wywołuje rozkład tłuszczów (lipolizę). Jest składnikiem najskuteczniejszych spalaczy tłuszczu.Przywraca chęć do pracy i aktywności fizycznej, co jest korzystne zarówno dla sportowców jak i osób otyłych. Zwiększa wydolność psychiczną i fizyczną. Korzystnie działa u alergików.


Boldo - pobudza produkcje i uwalnianie żółci, zapobiega zastojom żółci i powstawaniu kamicy żółciowej. Pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Poprawia trawienie. Działa rozkurczowo (alkaloidy, składniki olejku).  Boldo znosi wzdęcia i skurcze jelit. Rozluźnia kał, zapewniając swobodne wypróżnianie się. Przyśpiesza przemianę materii. Zwiększa usuwanie szkodliwych metabolitów w tym kwasu moczowego, dlatego boldo zalecany jest w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu.

Tabela składników mineralnych i witamin zawartych w Selecta Silueta


Potas 547 mg

Magnez 185 mg

Mangan 65 mg

Sód 0,06 g

Fosfor 34 mg

Żelazo 30 mg

Witamina Bl 0,50 mg

Witamina B2 0,20 mg

Witamina B3 0,70 mg

Witamina C 0,65 mg


Przygotowanie Yerba Mate

 

 

1. Matero – naczynka wykonanego z owocu Calabazy lub drewnianego naczynka np. z Algarrobo czy Santo Palo. Każde nowe naczynie czy to z tykwy czy z drewna wymaga curado czyli przygotowania przed pierwszym zalaniem. Naczynko drewniane smaruje się wewnątrz prawdziwym masłem i odstawia na 3 dni. W pierwszych tygodniach użytkowania należy zostawiać na noc w naczyniu fusy yerba mate. Curado Calabazy przygotowujemy w zgoła inny sposób. Do połowy objętości naczynia wsypujemy susz, zalewamy go woda o temeperaturze 75 st.C i dodajemy kilka kropel mocnego alkoholu i tak zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu). Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty wyskrobujemy z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu.

2. Bombilli – tradycyjnej rurki do picia Yerba Mate. Wykonana jest z bambusa, platyny, srebra lub stali nierdzewnej. Bombille posiadają sitka, które filtrują i przepuszczają tylko napar. Niejednokrotnie przy ustniku bombilli jest pięknie zdobiony pierścień chłodzący.

Przygotowanie mate w sposób tradycyjny z tykwą

  • Wsyp 1/2 do 3/4 Yerba Mate do tykwy.
  • Przykryj tykwę dłonią i potrząśnij delikatnie w górę i w dół. Następnie delikatnie przechyl tykwę tak by susz ułożył się po jednej stronie naczynia.
  • Bombillę wkładaj do części tykwy w której nie ma yerba mate. Nie mieszamy bombillą naparu.
  • Dolewaj ciepłej wody (75 st. C) do górnej części tykwy. Yerba mate zalewamy do momentu, kiedy utrzymuje swój smak, czyli ok 6, 7 razy.

Przygotowanie yerba mate na zimno – terere

Do yerba mate na zimno musimy użyć bardzo zimnej wody – im zimniejsza, tym lepiej. Dobrze zrobiona terere jest tym smaczniejsza, czym woda jest zimniejsza. Do naczynka wsypujemy susz do 3/4 objętości, dokładamy cytrynę i wlewamy odrobinę soku owocowego. Tak przygotowana podczas upałów yerba, skutecznie gasi pragnienie i uzupełnia nasze organizmy w mikroelementy.

Terere przyjmuje różną postać w kilku regionach Ameryki Południowej. W Argentynie i Paragwaju popularne jest terere z sokiem cytrynowym i pomarańczowym, w Brazylii najczęściej dodaję się soku brzoskwiniowego. Paragwajczycy często mieszają zalaną zimną wodą mate z ziołami, traktując picie takiej mieszanki jako profilaktykę przed bólem żołądka czy głowy. W Paragwaju niejednokrotnie o terere z sokiem owocowym mówi się “terere ruso”- nazwa ta zaistniała wśród Paragwajczyków wraz z przybyłymi na początku XX wieku słowiańskimi emigrantami, którzy mate popijali właśnie z sokiem.

Terere to typowy napój w Paragwaju. Jest popularny zarówno wśród ludzi młodych i starszych. Częstym widokiem na ulicach miast są studenci idący na uczelnie z guampą (naczynie do terere – najczęściej wykoname z bawolego rogu) i termosem na ramieniu, pełnym wody z lodem. Latem w Paragwaju średnia temperatura dnia ok. 45 st. C. W środowisku osób pracujących istnieje tzw. “terere break” zastępująca tak popularną w Europie przerwę na kawę. Picie terere w pracy to nie tylko ugaszenie pragnienia, akt picia terere to jednocześnie poznawanie nowych ludzi, podtrzymywanie kontaktów z partnerem oraz medytacja nad kończącym się dniem.

Przygotowywanie naczynek do yerba mate

Naczynia z tykiew są wykonywane z owoców Calabazy i wymagają odpowiedniego przygotowania. W środku naczynia na ściankach, znajdują się pestki oraz resztki wysuszonego miąższu tykwy, który trzeba usunąć. Dlatego wykonujemy tradycyjny i pożyteczny zabieg zwany Currado.

Currado Calabazy

1. Wykorzystujemy fusy po yerba mate,
2. Wsypujemy fusy do tykwy, tak by wypełniły naczynko w 3/4 jego objętości,
3. Zalewamy ciepłą wodą o temperaturze ok. 75 st. C,
4. Zostawiamy co najmniej na 3 dni (do siedmiu).,
5. Wypłukujemy fusy strumieniem zimnej wody,
6. Wyskrobujemy wnętrze tykwy tak by nie pozostały w nim resztki owocu i pestek,
7. Wsypujemy susz yerba mate do 3/4 objętości naczynka,
8. Zalewamy wodą o temperaturze 75 st. C. i zostawiamy na 24 godziny, tak by nasiąkło esencją yerba mate,
9. Gotowe.

Należy zostawiać fusy na noc w tykwie i wyrzucać je przed ponownym napełnieniem świeżym suszem.

Currado naczyń drewnianych Algarrobo

Wszystkie posiadane przez nasz sklep drewniane naczynia wykonane z Algarrobo i drewna cytrynowego nie wymagają specjalnego curado. W przypadku tych naczyń należy pozostawić je na kilka godzin zalane ciepłą wodą. Naczynka drewniane powinny być często utrzymywane w wilgoci.

Currado Palo Santo

1. Naczynko należy wypłukać wodą,
2. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia,
3. Wysmarować wnętrze Palo Santo masłem lub oliwą,
4. Pozostawić tłuszcz we wnętrzu naczynka na dwie doby,
5. Wypłukać naczynko z pozostałości tłuszczu i przygotować w nim Yerba Mate.

 




Zobacz również

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach

Subskrybuj

Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

więcej zgoda