8.90 zł
Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Cynamon korzystnie wpływa na trawienie i oddychanie, działa anyseptycznie i grzybobójczo. Używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Cynamon zawiera pewną ilość kumaryny, substancji podejrzewanej o toksyczny wpływ na nerki i wątrobę człowieka, przy nadmiernym spożyciu
Olejek cynamonowy ma działanie antyseptyczne.
Cynamonowce z których pozyskuje się cynamon należą do roślin leczniczych. Cynamon pozyskiwany jest z kory drzew, które pierwotnie występowały tylko we wschodniej i północno-wschodniej Azji. Od wieków stanowi jedną z podstaw medycyny naturalnej. Już 2700 lat p.n.e. znalazła się wzmianka o cynamonie i jego właściwościach rozgrzewających w chińskiej księdze zielarskiej.
W czasach historycznych cynamon był wykorzystywany jako:
środek pobudzający krążenie i zwiększający przyswajalność innych substancji
środek utrzymujący higienę jamy ustnej,
środek niwelujący problemy trawienne,
środek pozwalający zwalczać bóle mięśniowe i menstruacyjne.
stanowił ratunek dla przeziębionych.
Dzisiaj wiemy, że cynamon:
Wykazuje silne działanie dezynfekujące.
Ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne (wykazano, że ekstrakt z cynamonu ma działanie bakteriobójcze w stosunku do Salmonella typhimurium i Escherichia coli) oraz hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni i drożdżaków (np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida) (80% olejku eterycznego pozyskiwanego z cynamonu stanowi aldehyd cynamonowy [cynamal], którego syntetyczny analog stosowany jest w rolnictwie jako fungicyd (substancja przeciwgrzybowa) oraz jako środek owadobójczy.
Ma właściwości przeciwzapalne.
Olejek eteryczny pozyskiwany z cynamonu ma właściwości wzmagające apetyt.
Poprawia dopływ krwi do mózgu, jak i ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu. Co przekłada się na rozjaśnienie umysłu, lepszą pamięć, poprawioną koncentrację.
Jest afrodyzjakiem, który głównie wpływa na płeć żeńską.
Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek. Co sprzyja oczyszczeniu organizmu i zrzuceniu kilogramów masy ciała.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne (pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie, opóźnia proces starzenia)
Wspomaga trawienie, rozgrzewa.
Może obniżyć poziom cukru we krwi (poprawia zdolność przetwarzania glukozy i insuliny)
Obniża poziom cholesterolu we krwi (trzeba spożywać pół łyżeczki dziennie cynamonu).
Wspomaga krzepnięcie krwi.
W połączeniu z miodem zmniejsza ból stawów.
Jest naturalnym środkiem niosącym ulgę podczas migreny.
Przy dłuższym stosowaniu pomaga zwalczać mdłości (choć wykazuje działanie słabsze niż imbir).
Zapach cynamonu odpręża, miło nastraja.
Obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca.
Jest doskonałym i w wypełni naturalnym środkiem do walki z trądzikiem (pomaga zlikwidować wypryski
Może przynajmniej częściowo pomóc w walce z Alzheimerem i Parkinsonem (wynika to z zwartego w nim benzoesanu sodu, aldehydu cynamonowego oraz epikatechiny).
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.