5.90 zł
Suszone owoce kopru włoskiego są powszechnie stosowane do konserwowania warzyw. We włoszech przyrządza się z jego pomocą pieczoną wieprzowinę i dodają go do salami. Z kolei w Iraku zmielony razem z czarnuszką bywa stosowany do aromatyzowania chleba. Hindusi używają go do potraw kuchni wegetarjańskiej, również do mieszanki odświeżającej oddech zwanej paan.
W Europie Koper Włoski już na tyle się zakorzenił, że stanowi tradycyjną przyprawę do ryb, pikli i kiszone kapusty.
Żucie nasion zmniejsza głód i łagodzi niestrawności. Nalewka z kopru ułatwia trawienie i przeciwdziała zapraciom. Co ciekawe fenkuł zmniejsza toksyczny wpływ alkoholu na nasz organizm.
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.