Największy sklep z artykułami prozdrowotnymi w Polsce od 2008
szukaj

Dieta oczyszczająca z DetoxSlim

 

Działanie diety oczyszczającej bazuje na dwóch podstawowych elementach:

1. wykluczanie z jadłospisu pewnych produktów spożywczych obciążających organizm
2. dostarczaniu dużej ilości wartościowych substancji odżywczych przyspieszających oczyszczanie i odnowę komórek
Dieta odtoksyczniająca składa się z dwóch etapów. W pierwszym należy zastosować kurację oczyszczającą opartą na diecie warzywnej. W drugim etapie wprowadzamy zdrowe żywienie, oparte na pełnym ziarnie, roślinach strączkowych i warzywach.

Zastosowanie diety w praktyce

W diecie warzywnej spożywamy przede wszystkim warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, burak, rzodkiew, rzepa, chrzan), liściaste (sałata seler naciowy, natka pietruszki jarmuż, rzeżucha, koper, zioła), cebulowe (cebula, por, czosnek), psiankowate (papryka, pomidor), kapustne ( kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, brokuły, kalarepa), dyniowate ( dynia cukinia, kabaczek, ogórki).
Są one nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego, witamin i związków mineralnych. Są świetnymi przeciwutleniaczami, neutralizują wolne rodniki, jako źródło błonnika zapobiegają zaparciom.
Spożywany je w postaci surówek, soków, warzyw duszonych zup gotowanych bez tłuszczu. W diecie nie ma ograniczeń co do liczby stosowanych posiłków. Jeżeli organizm słabo toleruje potrawy surowe należy zwiększyć spożycie warzyw gotowanych, stopniowo i powoli wprowadzać surówki. W przypadku wzdęć można zastosować dodatek kminku i majeranku do posiłku.

Kolejnym etapem jest wprowadzanie do diety produktów z pełnego ziarna, przynajmniej 1 porcję dziennie. Szczególnie polecany jest brązowy ryż, gryka, kukurydza, proso, jęczmień. Są one bogate w błonnik, zapobiegają zaparciom, zmniejszają ryzyko powstania zaburzeń jelitowych. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę E i żelazo. Są źródłem węglowodanów i białek dostarczających organizmowi energii.
W czasie stosowania diety nie powinniśmy spożywać zbóż, szczególnie pszenicy, ziemniaków, roślin strączkowych, orzechów, pieczywa, produktów mlecznych, tłuszczu, mięsa i słodkich owoców. Produkty te jako zbyt odżywcze prowadzą do zahamowania utraty wagi i tym samym do zahamowania spalania zmagazynowanego tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Nie należy pić mocnej herbaty i kawy, alkoholu i palić papierosów.
Kurację można prowadzić przez okres 2-4 tygodni, a następnie stosować zasady zdrowego żywienia. Co pewien czas warto zastosować dietę oczyszczającą ponownie.
 

Przykładowy jadłospis dwutygodniowy

Dzień 1

• Preparat Detox slim – 300 ml rozpuścić w 1l wody mineralnej. Roztwór pić przez cały dzień, nie spożywając przy tym żadnych posiłków.

Dzień 2

Śniadanie:

•  Detoxslim
• Sok z pomidora, selera i marchwii


przygotowanie: umyte i oskrobane warzywa wrzucić do sokowirówki i przygotować sok
• Gotowana kapusta biała z marchwią i porem
przygotowanie: kapustę drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce, pora pokroić w półtalarki, wszystko udusić z liście laurowym i zielem angielskim w małej ilości wody. Doprawić pieprzem i ziołami.
• Herbata miętowa

Obiad:

• Zupa jarzynowa
przygotowanie: składniki: cebula, papryka, 2 średnie pomidory, ząbek czosnku, kapusta, seler, natka pietruszki, oregano zalać wrzącą wodą i gotować 20-25 min. Doprawić pieprzem.
• Surówka z selera naciowego, pomidora i czosnku
przygotowanie: selera obrać z włókien i pokroić w drobne paski w poprzek włókien. Pomidor pokroić w drobną kostkę. Składniki wymieszać, dodać sprasowany czosnek, doprawić pieprzem i oregano
• Sok z marchwi

Kolacja:

• Buraczki gotowane z chrzanem
przygotowanie: buraczki obrać zetrzeć na tarce, udusić, dodać startego chrzanu, doprawić pieprzem, spożywać na ciepło
• Surówka z pomidora, ogórka i szczypiorku
przygotowanie: pomidor pokroić w cząstki, ogórek pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać, wymieszać składniki i przyprawić pieprzem
• Herbata z dzikiej róży

Dzień 3

Śniadanie:

• Detoxslim
• Sok z surowego buraka
• Surówka z papryki, ogórka i selera

przygotowanie: składniki pokroić w drobną kostkę, wymieszać doprawić ziołami
• Herbata z melisy

Obiad:

• Kabaczek nadziewany farszem jarzynowym
przygotowanie: kabaczek przekroić na pół, wydrążyć, wypełnić farszem i zapiec w piekarniku
przygotowanie farszu jarzynowego: należy zmielić ugotowane na parze lub w wodzie warzywa: marchew, seler, pietruszkę por, cebulę, do smaku doprawić pieprzem, bazylią i natką pietruszki.
• Surówka z białej kapusty z cebulą i ze szczypiorkiem
przygotowanie: składniki drobno posiekać i wymieszać
• Sok pomidorowy z dodatkiem natki pietruszki

Kolacja:

• Gotowany kalafior i brokuły
przygotowanie: warzywa umyć i przygotować po 3 różyczki kalafiora i brokułów, ugotować w niewielkiej ilości wody odsączyć.
• Surówka z pomidorów, rzodkiewki, szczypiorku i natki pietruszki
• Sok z marchwi

Dzień 4

Śniadanie:

• Detoxslim
• Sok z selera naciowego, marchwi i buraka
• Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i cebulą
• Gotowane szparagi i brukselka

przygotowanie: obrane warzywa należy ugotować w niewielkie ilości wody, odsączyć, wymieszać lub podawać oddzielnie
• Herbata zielona

Obiad:

• Leczo wegetariańskie
przygotowanie: składniki: cukinia lub kabaczek, papryka, cebula, pomidory. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, cebulę drobno posiekać, pomidory pokroić w cząstki. Zalać wrzącą wodą, gotować 25-30 min i doprawić do smaku pieprzem i oregano.
• Surówka z sałaty kruchej, pomidorów selera naciowego, ogórka, rzodkiewki i papryki.
• Sok z buraka

Kolacja:

• Duszona marchewka ze szparagami
przygotowanie: marchewkę pokroić w talarki, szparagi obrać i pokroić w 2,5 cm cząstki. Warzywa ugotować oddzielnie. Doprawić ziołami i pieprzem, wymieszać lub podawać oddzielnie.
• Sok pomidorowy z natką pietruszki

Dzień 5

Śniadanie:

 1 tabletka Detoxslim
• Kapusta biała gotowana z cebulą i koncentratem pomidorowym

przygotowanie: udusić pokrojoną w piórka cebulę, dodać pokrojoną drobno kapustę i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zagotować. Doprawić majerankiem, kminkiem, czosnkiem do smaku.
• Sok z marchwi

Obiad:

• Karczochy duszone z warzywami
przygotowanie: składniki: młody karczoch, papryka, cebula, cukinia, bakłażan, czosnek, oregano. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry i w paseczki, blanszujemy. Karczochy gotujemy bez łodyg przekrojone na pół. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w szerokie pasy. Wszystko wrzucamy do jednego garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy przez kilka minut. Doprawiamy pieprzem i oregano do smaku.
• Surówka z marchewki i selera
• Sok z buraka

Kolacja:

• Gotowane warzywa z wody
przygotowanie: składniki: kilka brukselek, kilka różyczek brokułów, liście szpinaku ugotować oddzielnie, wymieszać doprawić ziołami.
• Surówka z pomidora ze szczypiorkiem
• Herbata miętowa

Dzień 6

Śniadanie:

• 1 tabletka Detoxslim
• Sok z marchwi, zielonej papryki, selera, szpinaku, cebuli, ogórka, pomidora
• Zapiekanka z kalafiora
przygotowanie: ugotować kilka różyczek kalafiora, odsączyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 2 pomidory zmiksować z natką pietruszki i miętą, polać nimi kalafiora. Zapiekać około 10 min w temp. 200°C
• Herbata z dzikiej róży

Obiad:

• Barszcz ukraiński jarski
przygotowanie: składniki: marchew, pietruszka, seler, por, włoska kapusta, cebula, buraki, pomidor, koperek. Włoszczyznę i cebulę zatrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać drobno poszatkowany por, zagotować. Dodać starte na tarce buraki. Kiedy jarzyny zaczynają mięknąć, dodać poszatkowaną kapustę i pomidora pokrojonego w cząstki. Doprawić pieprzem i ziołami, dodać pokrojony koperek.
• Surówka z selera naciowego i ogórka z natką i szczypiorkiem
Przygotowanie: seler pokroić lub zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną natkę pietruszki, szczypiorek i ogórka pokrojonego w kostkę.
• Sok z marchwi

Kolacja:

• Jarzynka z brokułów i dyni
przygotowanie: składniki: ¼ małej dyni, kilka różyczek brokuła, kilka karotek, świeże zioła. Dynię pokroić na małe kawałki i udusić w wodzie, brokuł ugotować z karotkami. Warzywa odcedzić, wymieszać z ziołami
• Sok wielowarzywny

Dzień 7

Śniadanie:

• 1 tabletka Detoxslim
• Sok z papryki, pomidora i białej kapusty
przygotowanie: oczyszczone warzywa wrzucić do sokowirówki, wycisnąć sok i wymieszać z natką pietruszki
• Jarzyny w pomidorach na ciepło
przygotowanie: składniki: marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por pokroić, zalać małą ilością wrzącej wody i udusić, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i zagotować.
• Herbata z melisy

Obiad:

• Gołąbki wegetariańskie
przygotowanie: liście kapusty obgotować w wodzie. Przygotować farsz jarzynowy jak do kabaczka (dzień 3). Zawinąć farsz w liście, uformować gołąbki, zalać małą ilością wody i udusić z dodatkiem przecieru pomidorowego i świeżych pomidorów.
• Surówka z ugotowanego buraka z ogórkiem i cebulą
• Sok z selera, pomidora i marchwi

Kolacja:

• Ugotowane szparagi
• Sałatka liściasta
przygotowanie: składniki: cykoria, pomidor, kapusta pekińska, sałata, cebula czosnek
• Sok z marchwi

Dzień 8

• Preparat Detox slim – 300 ml rozpuścić w 1l wody mineralnej. Roztwór pić przez cały dzień, nie spożywając przy tym żadnych posiłków.

Dzień 9

Śniadanie:

• 1 tabletka Detoxslim
• Sok z pomidora, sałaty, ogórka, czosnku z dodatkiem natki pietruszki
• Buraczki gotowane z chrzanem
przygotowanie: buraczki obrać zetrzeć na tarce, udusić, dodać startego chrzanu, doprawić pieprzem, spożywać na ciepło
• Herbata z dzikiej róży

Obiad:

• 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
• Gulasz wegetariański
przygotowanie: składniki: bakłażan, groszek zielony, zielona fasolka szparagowa, cukinia, cebula, papryka, pomidor, natka pietruszki. Bakłażan i cukinię pokroić na plastry, fasolkę obgotować, posiekać drobno cebulę, paprykę pokroić w krążki, pomidory pokroić w plastry. Składniki wymieszać w naczyniu żaroodpornym, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić ziołami, wierzch przykryć plastrami pomidora, zapiec.
• Surówka z czerwonej kapusty z marchwią i cebulą.
• Sok z buraka

Kolacja:

• Gotowany kalafior i brokuły
• Surówka z sałaty lodowej, ogórka, szczypioru i rzodkiewki
• Sok z marchwi

Dzień 10

Śniadanie:

• 1 tabletka Detoxslim
• Marchewka duszona z groszkiem
• Sok wielowarzywny
• Herbata miętowa

Obiad:

• 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
• Gulasz sojowy
przygotowanie: ugotować kostkę sojową w wodzie. Udusić pokrojone jarzyny: marchew, seler, papryka, cebula. Do warzyw dodać ugotowaną kostkę sojową, pokrojonego w cząstki pomidora, wszystko poddusić. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, doprawić ziołami i zagotować. Podawać polewając kaszę.
• Surówka z białej kapusty z marchwią, ogórkiem i cebulą
• Sok z selera naciowego, marchwi i buraka

Kolacja:

• Sałatka z brązowym ryżem
przygotowanie: składniki: ugotowany brązowy ryż, kolorowa papryka pokrojona w kostkę, słodka kukurydza, starty seler
• Sok pomidorowy

Dzień 11

Śniadanie:

• 1 tabletka Detoxslim
• Sałatka witaminowa
przygotowanie: składniki: szklanka zblanszowanych warzyw liściastych – botwinka, szpinak, kapusta pekińska, szklanka ugotowanych zielonych szparagów pokrojonych w 2,5 cm kawałki lub fasolka szparagowa, pomidor pokrojony w kostkę, posiekana cebula. Wszystko wymieszać i doprawić ziołami.
• Sok z buraka

Obiad:

• Gołąbki z pieczarkami i brązowym ryżem
przygotowanie: liście kapusty blanszować w wodzie, pieczarki i cebulę drobno posiekać i udusić, dodać ¾ szklanki ugotowanego brązowego ryżu. Nadzienie doprawić pieprzem i ziołami. Zawijać w liście kapusty i formować gołąbki. Podlać wrzącą wodą i dusić z dodatkiem pomidorów i przecieru pomidorowego.
• Sałatka z ugotowanych brokułów i kalafiora
• Sok z selera, marchwi i pomidora.

Kolacja:

• Zapiekane pomidory z farszem jarzynowym z dodatkiem kaszy gryczanej
przygotowanie: pomidory należy wydrążyć i napełnić farszem jarzynowym jak do kabaczka (dzień 3) połączonym z ugotowaną kaszą gryczaną. Podlać odrobiną wody i zapiekać w piekarniku.
• Sok z selera naciowego, marchwi i buraka

Dzień 12

Śniadanie:

• 1 tabletka Detoxslim
• Zapiekanka z cukinii
przygotowanie: składniki: posiekana cebula, pokrojona w kostkę papryka, ½ małej posiekanej cukinii, 1/3 szklanki kukurydzy, pomidor, koncentrat pomidorowy. Cebulę, paprykę i cukinię gotujemy w małej ilości wody, odlewamy i dodajemy kukurydzę i zioła. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Zapiekamy aż będzie gorące
• Sok z marchwi

Obiad:

• 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
• Leczo wegetariańskie (dzień 4)
• Surówka z różnych rodzajów sałat, ogórka i szczypiorku.
• Sok z buraka

Kolacja:

• Sałatka z brązowego ryżu z warzywami
przygotowanie: składniki: ½ szklanki brązowego ryżu, 1/3 szklanki ugotowanego zielonego groszku, utarta marchewka, pokrojona w kostkę papryka. Wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i ziołami.
• Surówka z pomidorów i cebuli
• Herbata miętowa

Dzień 13

Śniadanie:

• 1 tabletka Detoxslim
• Karczoch pieczony
przygotowanie: składniki: karczochy, czosnek, natka pietruszki. Od dokładnie omytych karczochów należy odciąć łodygę i czubki liści. Sprasowany czosnek utrzeć z natką pietruszki. Mieszaninę umieścić między liśćmi karczocha. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, podlać wodą, zapiekać około 40 min w temp. 180°C
• Surówka z marchwi i selera
• Sok pomidorowy
• Herbata z dzikiej róży
 

Obiad:

• 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
• Jarzynka ze szparagami
przygotowanie: składniki: marchew, pietruszka, cebula, papryka, szparagi. Warzywa drobno pokroić i udusić w niewielkiej ilości wody, szparagi ugotować oddzielnie i rozdrobnić na 2,5 cm kawałki. Składniki wymieszać, doprawić pieprzem i ziołami. Podawać z kaszą
• Surówka z selera naciowego, ogórka, natki pietruszki i szczypiorku
• Sok z buraka

Kolacja

:• Kapusta włoska gotowana z cebulą i koncentratem pomidorowym (przygotowanie jak dzień 5)
• Surówka z różnych rodzajów sałat z ogórkiem i szczypiorkiem
• Sok wielowarzywny

Dzień 14

Śniadanie:

• 1 tabletka Detoxslim
• Chłodnik z boćwiną
przygotowanie: składniki: marchew, pietruszka, seler, por, boćwina, ogórek, koperek i szczypiorek. Marchew, pietruszkę, seler, por zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ugotować. Boćwinę pokroić w paski i ugotować. Ogórki zetrzeć na tarce. Składniki połączyć, dodać koperek i szczypiorek. Podawać schłodzony.
• Surówka z pomidorów z cebulą
• Sok z marchwi
 

Obiad:

• Risotto z brązowego ryżu
przygotowanie: składniki: szklanka brązowego ryżu, starta marchewka, cebula, łyżka słodkiej kukurydzy, kolorowa papryka, 2 liście kapusty, natka pietruszki. Cebulę dusimy w małej ilości wody, kukurydzę, paprykę i ryż gotujemy około 15 min, aż do wchłonięcia wody. Składniki mieszamy. Na talerzu układamy obgotowane w wodzie liście kapusty a na nie wykładamy risotto. Całość posypujemy startą marchewką i natką.
• Gotowane brokuły i kalafior
• Sok z pomidora, sałaty, ogórka, czosnku z dodatkiem natki pietruszki

Kolacja:

• Buraczki gotowane z chrzanem
• Surówka z białej kapusty z marchwią, ogórkiem i cebulą
• Sok z selera naciowego, marchwi i buraka
 

źródło:Ananda

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach

Subskrybuj

Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

więcej zgoda