Algę spirulina określa się jako "mleko Matki Ziemi" z uwagi na niezwykle wysokie stężenie kwasu gammalinolenowego, istotnego składnika kobiecego pokarmu, ale też nazywa się "zielonym mięsem", z powodu wysokowartościowego białka, którego zawartość jest trzykrotnie większa w spirulinie niż w mięsie.
Alga zawiera 65% białka, co powoduje, że jest najbogatszym jego źródłem. Surowe mięso zawiera tylko 27% białka, a soja 34%. Jest najbogatszym roślinnym źródłem witaminy B12. Zawiera również inne witaminy w wysokich stężeniach, takie, jak: witamina A, B, B1, B2, D, E, K. Alga spirulina stanowi też naturalny koncentrat ważnych dla życia związków mineralnych, pierwiastków śladowych i innych związków witalnych, a szczególnie biofotonów. Jest ona bogata w łatwo przyswajalne żelazo, potas i selen oraz zawiera znaczne ilości makro- i mikroelementów, enzymów, kwasów tłuszczowych, chlorofilu i fitocyjaniny. Ścianki komórek spiruliny nie zawierają celulozy, dlatego jej składniki są lepiej przyswajalne, niż w przypadku białka zwierzęcego czy roślinnego.
Smakujące szpinakiem o lekko orzechowym posmaku algi można spożywać w formie domieszki do miksowanych napojów, również jako dodatek do chleba oraz innych potraw. Wystarczy 4–10 gramów (od 1 do 3 łyżeczek od herbaty), by poprawić samopoczucie.
Generalnie wszystkie algi posiadają zdolności do oczyszczania zasobów wody i powietrza, spirulina ma również właściwości oczyszczające organizm. Reguluje też podstawowe funkcje życiowe człowieka: równowagę kwasowo-zasadową, gospodarkę tlenową, cieplną, równowagę elektrolitową i wodną.
Człowiek przez dziesięciolecia "gromadzi" mnóstwo toksyn oraz odpadów metabolicznych, trudnych do wydalenia z organizmu. Przy regularnym, codziennym przyjmowaniu alg spirulina pierwsze efekty oczyszczania odczuwalne są po upływie 4–6 tygodni.
Popularność fast foodów, jak również spożywanie przemysłowo przetwarzanych produktów powoduje niedobór aminokwasów, co ma fatalne skutki – najczęstszym efektem jest przyspieszone starzenie się, którego pierwsze objawy dotykają skóry i mięśni.
Pozytywny wpływ zawartego w spirulinie kompleksu białek powoduje bardziej efektywną przemianę materii i ogólną poprawę witalności. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu wywiera bardzo korzystny wpływ na procesy krwiotwórcze, tworzy naturalną florę przewodu pokarmowego, ograniczając między innymi obecność bakterii gnilnych. Do efektu tego przyczynia się również kolejny barwnik obecny w spirulinie, mianowicie fitocyjanina. Jego cząsteczki zawierają zarówno magnez, jak i żelazo. Fitocyjanina wpływa pobudzająco na szpik kostny, wzmacnia system immunologiczny, pobudzając do aktywności limfocyty. Niebieski barwnik wspiera fizjologiczne czynności komórek i działa hamująco na rozwój wszelkich patologicznych zmian, w tym również zmian nowotworowych. Przy próbach prowadzonych na zwierzętach stwierdzono np. zmniejszenie zachorowań na raka wątroby.
Naukowcy stwierdzili, że codzienne przyjmowanie alg powoduje normalizację podwyższonego poziomu cholesterolu, obniża ryzyko zmian miażdżycowych, poprawia pamięć, zdolność koncentracji, wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, jędrność skóry oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Jest doskonałym uzupełnieniem diety dla młodzieży, osób starszych, rekonwalescentów oraz wegetarian. Normalizuje także przemianę jodu w organizmie przez co przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Spirulina znajduje też zastosowanie w kosmetyce. Jest znakomicie przyswajana przez tkanki ludzkie, ponieważ skład chemiczny plazmy spiruliny podobny jest do składu plazmy człowieka.
źródło: A-Z Medica
Produkt dostępny w naszym sklepie: Spirulina
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach
Zapisując się na subskrybcję newslettera świadczam, że zapoznałem się z Regulaminem oraz z Polityką Prywatności i akceptuję ich warunki.